Кореспонденти Суспільного дізнавалися, як діє інклюзивний центр для дітей у Новотроїцьку (ВІДЕО)

15:32, 13 тра. 2019
 
Кореспонденти Суспільного дізнавалися, як діє інклюзивний центр для дітей у Новотроїцьку (ВІДЕО)

На базі Новотроїцької школи-гімназії діє інклюзивно-ресурсний центр. Запрацював він у січні цього року. На його створення витратили 900 тисяч гривень. Це гроші з районного та державного бюджетів. Нині тут працюють вчитель-дефектолог, логопед, психолог і лікар-реабілітолог. На одному із занять у центрі побували кореспонденти Суспільного.

Софії п’ять років. Дівчина відвідує інклюзивний центр третій тиждень.

"Мені подобається малювати веселку", - каже Софія Мартиновська, яка відвідує інклюзивний центр.

Наталія Мартиновська, мати дівчини, яка відвідує інклюзивний центр:

"У нас просто немає матеріальних  можливостей їхати до Херсона. Нас запросили сюди, сказали, що є інклюзивний центр - якщо бажаємо, то можемо прийти і записатися. Тут дуже добре. Вони більше розвиваються".

За словами виконувачки обов’язків директора інклюзивного центру Людмили Єрещенко, кожне заняття триває 25 хвилин:

"Кімната повністю оснащена усіма необхідними. Якщо треба відволікти увагу дітей, то є іграшки, дидактичні матеріали".

Діти безоплатно відвідують інклюзивно-ресурсний центр, розповідає далі Людмила Єрещенко:

"Батькам потрібно прийти, написати заяву на обстеження дитини. Потім, під час обстеження, наші фахівці визначають кількість годин на тиждень і конкретно скільки годин треба займатися із кожною  дитиною".

На момент зйомок більшість фахівців  інклюзивного центру поїхали до Генічеського району на обстеження дітей у дитсадку для створення логопедичної групи. Залишилась реабілітолог.

"Ось наше місце. Тут працює реабілітолог. У нас є масажний стіл для дітей з особливими освітніми потребами. Також у нас є такий апарат – вертикалізатор. Він для дітей, щоб надати їм вертикального положення. У дії у нас є також парта, дитина може тут малювати, писати", - розповідає Наталія Крохмаль, реабілітолог.

За словами голови Новотроїцької районної ради Юрія Коцегубова, меморандум про створення інклюзивного центру підписали у квітні 2018-го:

"Наш район вирішив взяти участь не зважаючи на те, що за кількістю населення серед тих районів, в яких створювались ці центри, ми є найменшими. Але ми вбачали тут як гуманітарну, так і економічну складову, тому ми і підписали меморандум. Субвенції ми отримали близько 400 тисяч гривень. Це дидактичні матеріали, меблі. На ремонтні роботи ми виділили 500 тисяч гривень з районного бюджету".

Анна Тонг, Владислав Купрєєв.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі