Десятирічні волонтери годували собак у притулку для тварин на вулиці Бурназяна у Херсоні

19:27, 30 кві. 2019
 
Десятирічні волонтери годували собак у притулку для тварин на вулиці Бурназяна у Херсоні

Акцію «Обід для друга» влаштували учні херсонської гімназії №20. Разом з десятирічними волонтерами кореспонденти суспільного вирушили до собачого притулку на вулиці Бурназяна. 

Великодній тиждень – час робити добрі справи, - говорить п’ятикласниця Катерина. Ми часто робимо щось приємне для близьких, але не завжди пам’ятаємо про тварин, - продовжує дівчина. Ідею нагодувати собак підтримали однокласники. На корм збирали усі разом.

"Тут у нас усіх є пакетики, і тут у нас є корм для собак з м’ясом курки. Ми назвали цю акцію "Нагодуй друга", тому що собаки та тварини всі – це наші друзі. У мене самої теж є вдома собака. І у багатьох з моїх друзів теж", - каже учасниця акції "Нагодуй друга" Катерина Плачкова.

У притулку для бездомних тварин зараз 54 собаки. Більшість із них відловили на вулиці. Тут їм роблять щеплення від сказу, стерилізують. Потім тварини знову повертаються на вулицю  з жовтою біркою у вусі, а на їх місце потрапляють інші. Дуже рідко у собак з притулку з’являються господарі, - говорить Олена Андрухова, завідувачка господарства, хоча днями одного з цуценят забрали додому. Зараз у клітках притулку є ще кілька його братів та сестер.

"Ось у нас забрали малюка. Були дівчинка і хлопчик. Забрали хлопчика останнього. Цуценят нам підкинули під браму. Відловлюємо залежно від того, як собаки повертаються у середовище свого існування. Так щоб не переповнювалися вольєри. Тому що якщо садити з різних місць собак, вони будуть конфліктувати. Навіть собаки з однієї зграї часто конфліктують за їжу", - розповіла завідувачка господарства притулку для бездомних тварин Олена Андрухова.

Якщо небайдужі херсонці захочуть приєднатися до акції, то собакам можна принести каші, вони люблять макарони, м’ясна продукція має бути або заморожена,  або свіжа для уникнення  переносу інфекцій – говорить працівниця притулку. Влітку краще собачий корм. 

"Побачили тут багато різних собак. Нагодували їх ласощами. Залишимо тут пакети з їжею для них", - говорить учасник акції "Нагодуй друга" Гліб Боровик.

"Взагалі тут не страшно. Тому що вони не кидаються на нас. Ми їх просто годуємо. Та йдемо далі. Вони не агресивні", - додає учасник акції "Нагодуй друга" Максим Горділей.

Бородуля -  одна з небагатьох собак у притулку, в якої є ім’я. Її привезли до притулка для вакцинації жителі багатоповерхівки, на подвір’ї якої вона жила – розказала нам Олена Андрухова.  Її іноді навідують та обіцяють забрати,  але вона ображається і ховається в будку.

Це Дідусь - він ходить притулком, де хоче, через поважний вік і відсутність зубів. А у цього собаки було ім’я, хоча працівникам притулку воно невідоме, - говорить Олена Андрухова. Це дуже сумний пес. Його господиня померла і він нікого не підпускав до померлої. Його не поспішають випускати на вулицю, сподіваються, що хтось забере, адже він домашній. 

П’ятикласники до притулку для бездомних  тварин потрапили вперше. Емоцій багато, дуже різних, - говорить мати ініціаторки акції Вікторія Плачкова

"З задоволенням приїхали, погодували. Казали, що це буде неодноразово, будемо приїжджати, допомагати бездомним собакам".

Нагадаємо, притулок на вулиці Бурназяна 14-а був створений для контролю кількості безпритульних собак у місті. Це єдиний державний притулок в Херсоні. Його відкрили та відремонтували  2016-го замість старого притулку, що не був пристосований для утримування собак. Одночасно тут можуть перебувати 100 тварин. 2018-го притулок потрапляв під критику громадських діячів та захисників собак.

Олена Протопопова, Олександр Шепель.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі