У Херсоні відкрили історичну виставку про вплив німців на культуру краю (ВІДЕО)

18:16, 24 кві. 2019
 
У Херсоні відкрили історичну виставку про вплив німців на культуру краю (ВІДЕО)

У Херсонському обласному краєзнавчому музеї відкрилася мобільна виставка "Німці в Україні: історія та культура. Від Х-го століття до 1939-го року". З організаторами та відвідувачами виставки поспілкувалися кореспонденти Суспільного.

Історично-культурна виставка про життя німців на Херсонщині представлена вперше. ЇЇ організатори - Херсонський міський центр німецької культури та Спілка німців України.

"Ця виставка представляє 24 стенди з архівними історичними документами. Тут більше 300-та видів документів, які раніше не експонувалися. Це дуже цікава виставка, тому мені хочеться, щоб її побачили в Херсоні та Херсонській області", - розповідає Лариса Дворнікова, керівниця Херсонського міського центру німецької культури.

Виставка подорожує Україною. Після Херсона її повезуть до Маріуполя, Мелітополя, Бердянська. Експозиція не конфліктна, розповідає  Володимир Піньковський, голова міжнародного товариства німців, тут все пов’язане з розвитком суспільства, з розвитком українських територій.

"Показує, як німці своєю економічною, культурною участю вплинули на історію, на розвиток тих чи інших територій, і, зокрема, Причорномор’я, адже не секрет, що воно було одним з не дуже розвинених територій, і одним з тих хто, його розвивав і освоював, вніс багато чого позитивного і в вигляді землеробства, і технічного забезпечення, а також вівчарства, - і ми знаємо, що це пов’язано із Асканією-Нова, і не тільки, - з багатьма іншими територіями. Це були німці-колоністи", - говорить Володимир Піньковський, голова міжнародного товариства німців України "Відергебурт".

Вперше на виставці і Гайнріх Аммон. На Херсонщині в нього немає рідних, є знайомі в Одеській області.

"Мені особисто це дуже цікаво, бо мої предки були членами німецької меншини, які жили тут, в Україні. Вони давно переїхали в Німеччину, я також народився в Німеччині. І повернувся сюди, щоб подивитися, де жили мої предки", - каже Гайнріх Аммон, який прийшов на виставку.

Юлія Богдан працює викладачкою в технічному університеті. На виставку прийшла разом зі студентами:

"Це сім’ї, це клани, які не просто збагатили історію краю, не просто примножили економіку - вони прославили цей край на весь світ. Про це свідчить не лише досвід Фальцфейнів і Асканії-Нова, це приклади прізвищ, які на вустах у сучасної молоді, - Святослав Ріхтер, німецький музикант, піаніст, наш піаніст з німецьким корінням".

Поліна Гудко, прийшла на виставку:

"Мені дуже сподобалося. Я навіть не знала, що в Україні так багато німців. І вони весь час були з нами пліч-о-пліч".

Виставка "Німці в Україні: історія та культура" буде відкрита в краєзнавчому музеї до 8-го травня.

Олена Проценко, Ігор Педченко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі