Політв’язня з Херсона Шумкова в російській колонії відвідала правозахисниця (ФОТО)

15:37, 22 кві. 2019
 
Політв’язня з Херсона Шумкова в російській колонії відвідала правозахисниця (ФОТО)

До незаконно ув’язненого в російській колонії херсонця, українського військовослужбовця Олександра Шумкова сьогодні потрапила адвокатка російської правозахисної організації "Громадський вердикт" Ірина Бірюкова. Про це йдеться на офіційній сторінці організації у Facebook.

Завдяки цим відвідинам стало відомо, за що саме Олександр потрапив до штрафного ізолятора колонії №4 міста Торжок Тверської області. Як йдеться у повідомленні, 6 квітня, на наступний день після прибуття до колонії, Олександра Шумкова покарали на десять діб за те, що він вдягнув в’язничну куртку. Пізніше йому додали ще покарання у вигляді 14 діб перебування у штрафному ізоляторі.

"Олександр приміряв куртку після того, як пришив до щойно отриманого в’язничного одягу бірку з прізвищем та ініціалами. Куртку йому щойно видали. Після цього Шумкова направили на десять діб до ШИЗО (штрафний ізолятор, - ред.). Не встиг він відсидіти десять діб, як йому призначили ще 14 діб ізолятору. Тепер його порушення полягало в тому, що він, коли вмивався та голився, зняв куртку в камері", - розповідає адвокатка Ірина Бірюкова.

За словами правозахисниці, вона намагалась зустрітися із херсонським політв’язнем (Олександра Шумкова політичним в’язнем визнав правозахисний центр "Меморіал") вона вимагала зустрічі протягом першої половини дня. Адміністрація колонії різними засобами намагалась завадити їй це зробити.

Після того, як Ірина Бірюкова все ж зустрілася з Олександром, він розповів їй, що "його готують до суворих умов утримання". Також військовослужюовець додав, що під час переправлення його до колонії, він пройшов допит на поліграфі - в юнака випитували інформацію про родичів. Олександр Шумков попросив правозахисницю посприяти в тому, щоб його найближчим часом відвідав український консул.

Нагадаємо, Олександр Шумков потрапив до колонії №4 міста Торжок Тверської області 5 квітня. Перед цим кілька днів про його місце перебування не було жодної інформації. Відомо, що разом з Олександром Шумковим до цієї ж колонії етапували ще одного політв’язня, кримчанина Володимира Балуха.

Засудили до відбування покарання херсонця 4-го грудня в Брянській області. Суд призначив йому покарання – чотири роки колонії загального режиму. Сторона обвинувачення закидала йому участь у діяльності екстремістської організації. Йдеться про "Правий Сектор", членом якого Олександр був протягом кількох років.

На момент, коли його затримали російські спецслужби у серпні 2017-го року, Олександр служив у Збройних силах України. Пізніше стало відомо, що він перебуває у СІЗО в Росії.

Ілля Контішев, за матеріалами "Общественный Вердикт".

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі