У Херсоні відбулась спартакіада серед спортсменів з інвалідністю (ВІДЕО)

15:43, 11 кві. 2019
 
У Херсоні відбулась спартакіада серед спортсменів з інвалідністю (ВІДЕО)

У Херсоні на стадіоні "Кристал" змагалися спортсмени з інвалідністю. Вони приїхали з Каховки, Нової Каховки, Старої Збур’ївки, Таврійська, Сивашів, Калинівського та інших міст і сіл Херсонщини. На обласній спартакіаді "Повір у себе" та чемпіонаті з легкої атлетики серед людей з інвалідністю побували кореспонденти Суспільного.

Біг на 60, 100, 400, 800 метрів, метання м’яча, штовхання ядра, стрибки у довжину – спортсмени з інвалідністю на чемпіонаті області змагалися за програмою Дефлімпійських ігор.

Змагання розпочалися о 10-ій ранку з гімну. Потім хвилиною мовчання вшанували пам’ять колишнього керівника Херсонського регіонального центру фізичної культури і спорту "Інваспорт", заслуженого тренера України Івана Міщенка. До участі було заявлено 150 спортсменів. За словами організатора спартакіади Руслана Малашенка, на момент шикування встигли приїхати 130:

"Спартакіада – це вже 25-та обласна спартакіада. Вона проводиться кожного року. А чемпіонат області ми проводимо - це вже третій. І вдруге ми присвячуємо його пам’яті Міщенка Івана Івановича. Тому що він сам був тренер з легкої атлетики, виховав плеяду чемпіонів. Тут одночасно проводяться – це діти 2004-2009-ті роки, а хто 2003-ій і старше – в чемпіонаті області будуть брати участь".

З Великоолександрівського району приїхала команда Калинівської спеціальної школи-інтернату. Тренерка Світлана Трофименко говорить, що кожного року її вихованці посідають призові місця:

"Ці діти з особливими освітніми потребами, які потребують обов’язково цих змагань. Вони змагаються з такими самими, як і вони. Кожного року ми беремо участь у цих змаганнях і кожного року у нас є досягнення – грамоти та медалі. Минулого року у нас було дві золоті медалі за перше місце – біг і метання".

Учениця 6-го класу Калинівської спеціальної школи-інтернату Вікторія Живило торік додому привезла золоту медаль. Цього року сподівається на не гірші результати:

"Буду змагатися в молодшій ланці. Біг 60 метрів, стрибки і метання".

Інша призерка із Калинівської команди - Тетяна Панасенко. За її словами, має досвід участі у подібних змаганнях і вважає їх не легкими:

"На легку атлетику їжджу з 7-го класу сюди, як поступила. Посідала перші, другі місця. Біг може бути таким складним трохи, метання і стрибки".

Вчителька фізкультури Старозбур’ївської спеціальної школи-інтернату Єлизавета Денисова дітей тренує 46 років. Розповідає, що команду привезла не у повному складі - приїхало 19 дітей. Іншим не вистачило місця в автобусі. 

"Вдома залишилося дуже багато, але автобус дуже маленький. Ми хочемо досягти перші, другі і треті місця, але спортивна база у нас не дуже гарна. Ми займаємося в лісі", - розповідає Єлизавета Денисова, вчителька фізкультури Старозбур’ївської спеціальної школи-інтернату.

Влад Плотніков, ученик Старозбур’ївської спеціальної школи-інтернату:

"Як нам сказали, що ми будемо їхати на змагання, - ми робили зарядку, стрибали, бігали, готувалися. Кожного ранку бігали".

Президент федерації легкої атлетики Херсонської області Андрій Балонь наводить дані щорічного оцінювання легкоатлетів. Говорить, що вони свідчать про зростання рівня підготовки спортсменів:

"Ми піднялись на 103 пункти в порівнянні з нашими показниками минулого року. Це вам нічого не говорить, але це свідчить про те, що ми розвиваємося. На жаль, спортивна інфраструктура не відповідає, в першу чергу, і потребам цих спортсменів, для їх підготовки і для демонстрування якісних і конкурентних результатів".

Змагання тривали до 14-ї години. Першим у їх програмі був біг на різні дистанції, далі - стрибки у довжину, а на сам кінець - метання м’яча та штовхання ядра.

Нагородження переможців тривало годину. Загалом було вручено близько сотні грамот. Імена тих, хто посів перші місця, кореспондентам Суспільного повідомив організатор змагань Руслан Малашенко.

Переможці обласної спартакіади "Повір у себе"

Спортсмени з ураженнями опорно-рухового апарату:

Яна Лебєдєва – штовхання ядра;

Віктор Коренєв – штовхання ядра;

Михайло Булима – стрибки у довжину;

Артем Мудрак – біг на 400 метрів;

Світлана Микитіна – біг на 100 та 400 метрів;

Ольга Яковенко - біг на 100 та 400 метрів;

Сергій Тихоненко – біг на 400 метрів.

Спортсмени з порушеннями слуху:

Дмитро Раслуцький – біг на 800 метрів;

Ігор Дерев’янко – біг на 400 метрів;

Павло Ілляшенко – біг на 100 метрів;

Вікторія Живило - біг на 100 та 400 метрів, стрибки;

Максим Затолока - біг на 100 та 400 метрів;

Микола Диденко – біг на 100 метрів.

Андрій Усов, Ігор Педченко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі