Кореспонденти Суспільного дізнавалися, як діє Кризовий центр для жінок, які постраждали від домашнього насильства (ВІДЕО)

19:53, 8 кві. 2019
 
Кореспонденти Суспільного дізнавалися, як діє Кризовий центр для жінок, які постраждали від домашнього насильства (ВІДЕО)

У Херсоні працює проект "Протидія гендерно зумовленому насильству через створення Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства". В рамках цього проекту діє денний ресурсний центр і є секретний будинок, де мешкають жінки із дітьми, які зазнали насильства у своїх родинах.

За минулий рік до поліції Херсонщини, за словами Наталі Кравець з "Ліги соціально відповідальних жінок", надійшло 4 тисячі 800 звернень з приводу домашнього насильства.

"Самі б ми це не зробили. Цю тему підіймали вже багато років. Протягом двох років були й громадські кампанії, проведені громадськими організаціями. Ця проблема обговорювалась. Була можливість навчитися у Будапешті, як там допомагають жінкам, які постраждали від домашнього насильства. Наш проект виконується завдяки місцевим партнерам. Це - Центр соціальних служб для сім’ї, молоді і дітей та управління соціальної політики. Проект підтримали два міжнародних донори - це Фонд ООН у галузі населення за фінансової допомоги уряду Великої Британії та Канади й Угорщина, екуменічна служба допомоги. Це кошти уряду Угорщини", - розповідає Наталя Кравець, голова правління громадської організації "Ліга соціально відповідальних жінок".

У секретному будинку зараз є жінки з дітьми. Перебувати тут стороннім людям заборонено. За лютий і березень до кризового центру звернулося 27 людей.

"До Кризового центру жінка потрапляє до 90 діб. Вона може бути і 2-3 тижні, місяць - це залежить від її особливих потреб. Жінки забезпечуються харчуванням, усім необхідним в побуті. Будь-яка жінка має можливість прийти до денного центру і розповісти про свою ситуацію. Також є взаємодія з поліцією. За бажанням жінки вони викликають нашу мобільну бригаду і, якщо ситуація кризова, доставляємо жінку до Кризового центру", - говорить Наталія Краска, директорка Кризового центру для жінок, постраждалих від домашнього насильства.

Одна з жінок, яка зараз перебуває у секретному будинку, розповідає, що терпіла насильство від чоловіка протягом двох років. З питань власної безпеки, жінка кореспондентам Суспільного не представляється.

"Чоловік почав мене дуже бити. Це все змінилося відтоді, як я народила дитину. Він мене почав бити кожного дня, вживати спиртні напої, наркотики. Я це вже не витримала і тоді звернулася до Кризового центру. Мені не було куди піти. Багато разів викликала поліцію, щоб вони допомогли мені, допомогли дитині. Але вони нічим не змогли мені допомогти. Я тиждень у Кризовому центрі. Мені надають юридичну допомогу, психологічну. Мені там дуже добре, спокійно. Я для себе вже визначилась - дитину віддам у дитячий садок, а сама влаштуюся на роботу. Мабуть, буду винаймати квартиру", - каже жінка, яка зазнала домашнього насильства.

Над іншою жінкою теж, за її словами, знущався чоловік. Вона також висловила бажання лишитись інкогніто.

"Чим далі, тим гірше. Він чим більше вживав наркотиків, тим більше йому було треба, тим більше він ставав агресивним. Я закликала його щось вирішити, поговорити, але завжди у відповідь була агресія. Зараз допоміг мені психолог, юрист. Я хочу все ж зберегти родину. Я для себе вже зробила висновки, стала впевненіша, мені тут дали різні поради, які мають допомогти", - розповідає жертва домашнього насильства.

Психологиня, яка працює у центрі, каже, що насильство у родині буває як фізичним, так і економічним й психологічним. Вона також просить кореспондентів Суспільного не називати її імені.

"Образи, приниження - жінка часто це терпить, не вважаючи, що це є насильством. Думає: так, є розбіжності, трохи потерплю, це все ж таки чоловік, треба зберегти родину. Але все ж це насильство над жінкою і жінка з часом це розуміє й приходить до нас по допомогу. Починає краще себе почувати, стає впевненішою", - каже психологиня Кризового центру для жінок, постраждалих від домашнього насильства.

Приміщення Кризовому центру для постраждалих від домашнього насильства мали передати у безкоштовне користування на сесії Херсонської міської ради, яка була запланована на 3-тє квітня. Того дня сесія не відбулася.

"Сьогодні повинно було. Була у мене зустріч тиждень тому з ініціаторами цього проекту рішення і депутат Борисевич узгодила з управлінням комунальної власності. Я дав попереднє погодження. Ми виносили в сесійну залу саме це приміщення. Не буду називати його адресу. Там 170 чи 180 квадратних метрів у передачу в безоплатну оренду", - говорить Володимир Миколаєнко, Херсонський міський голова.

Протягом минулого року та на початку поточного у Херсоні проводили акції, щоб привернути увагу міських чиновників до проблеми домашнього насильства. Одна з таких відбулась у приміщенні міської ради 30-го листопада минулого року.

Наталія Тимофєєва, Григорій Шматко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі