Як на Херсонщині голосували жителі анексованого Криму (ВІДЕО)

20:40, 31 бер. 2019
 
Як на Херсонщині голосували жителі анексованого Криму (ВІДЕО)

Як сьогодні голосували кримські татари? Кореспонденти суспільного побували у Новоолексіївці Генічеського району, де наразі проживають, за словами селищного голови Олександра Бурковського, три з половиною тисячі кримських татар.

На виборчій дільниці 650196 у Новоолексіївському будинку культури працюють 15 членів комісії, зареєстровались 14 спостерігачів, розказала Неоніла Кухарець, голова дільничної виборчої комісії.

"У списку виборців 1503. З них 21 виборець прибув з Криму", - каже Неоніла Кухарець голова дільничної виборчої комісії № 650196.

"21 зареєстрований.  Всі вони приїжджали спеціально, спочатку заходили до нас. Тоді їхали в Генічеськреєстр, робили цю процедуру, приїжджали до нас, робили звіт. І ми цікавились, як вони будуть приїжджати, де будуть жити. Більшість з них казали, що ми приїжджаємо, голосуємо і їдемо додому. Спеціально, в один день. Хто до родичів приїжджав , а хто виконати свій патріотичний обов’язок, ті приїжджають на один день.Якщо дивитися по прізвищах, то це кримські татари", - додає Оксана Доган членкиня комісії.

Ця жінка з Криму - волонтерка. Разом з однодумцями допомагає родинам політв’язнів у Криму. Показувати обличчя і представлятися на камеру відмовилась з причин особистої безпеки.

"Це наш обов’язок як громадян України проголосувати. Розумієте, це ще й моральний. Нам дуже важко. Ми туди на вибори не ходимо. І ось  ми вирішили тут підтримати. Це наш обов’язок як громадян України. Ми себе вважаємо українцями. –Вірите, що ваш голос щось вирішить?- Так, тому і приїхали. Нам там дуже-дуже важко морально, а тут і повітря, наче легше дихати.-Чому не переїхали?- Діти там, онуки. Протягом 5 років ми дивимось українське телебачення, відзначаємо день незалежності між собою, стараємось не губитися. Моя родина, друзі , - нас там багато таких", - розповіла жінка.

 

"Я вважаю, кожен голос щось вирішує. Якщо кожна людина добросовісно прийде і проголосує за обраного кандидата. Звичайно в країні –зміниться щось на краще", - ділиться Гульзар Ібрагімова, яка  прийшла голосувати на виборах Президента України.

Це виборча дільниця 650198. Тут у списках 1295 осіб. З них 3 - з тимчасово окупованого Криму. Щоб взяти участь у виборах цей кримчанин витратив  500 гривень на дорогу.  Говорить, приїхав виконати громадянський обов’язок.

"Там у мене будинок, земля, квартира. Мої діти звідти поїхали, вони давно працюють в Україні. Вони- офіцери резервісти української армії. Вони не можуть в’їздити до Криму ми з дружиною живемо там. Ми пенсіонери. А голосуємо тому, що ми - громадяни України.0.36\\ 0.46 мої сподівання - єврейський вибір, НАТО. а що для вас значить Крим і Україна?-я їх не відокремлюю. Тільки там зрадників багато. ми живемо серед них. Жінка моя каже - став паркан, щоб я їх не бачила. А вона родом з пермського краю", - каже чоловік.

Зебіде Конфетчієва живе у Новоолексіївці 50 років. Збирається до Криму – провідати хвору сестру.

"Я хочу, щоб закінчилась війна, і щоб Україна була європейською. Щоб мої діти навчались у Європі. Щоб знайшовся мій син, який зник безвісти в АТО. Він воював у батальйоні Донбас. Його там залишили пораненого. Ми чекаємо його 5 років", каже Зібіде Конфетчієва, яка прийшла голосувати на виборах Президента України.

Анна Тонг, Оксана Хлєбус, Григорій Шматко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі