Не всі херсонці змогли проголосувати на чергових виборах Президента України (ВІДЕО)

18:38, 31 бер. 2019
 
Не всі херсонці змогли проголосувати на чергових виборах Президента України (ВІДЕО)

Херсонка Людмила Ярмолай після відвідин дільниці для голосування одразу приїхала на Суспільне. Жінка зранку курсує містом і хоче з’ясувати, чому її немає в списках виборців і що їй далі робити.

До виборів, каже Людмила Ярмолай, готувалися з онуком. Радилися, обговорювали кандидатів. Прийшли на дільницю, а в списках її немає.

"Дівчина шукала - не знайшла. Ми звернулися до керівника виборчої комісії, він сказав, раз така справа – їдьте до міськвиконкому. Приїхали у міськвиконком. Там зачинено. Що робити? Постукали, подивились - куди йти?", - розповідає Людмила Ярмолай.

Жінка говорить, що в державному реєстрі виборців своє прізвище знайшла і вважала, що все гаразд. Вирушаємо знову на дільницю. Спілкуємося з головою дільничної виборчої комісії №650678 ТВО №183 Наталею Смєловою.

"Людмила Ярмолай: - Я перевіряла до виборів, я там є.

Наталя Смєлова: - Значить, це помилка. Списки видавали на Суворова, 29, в кабінеті 213 - наш держреєстр. Там всі дані – наші, ваші. Всіх, хто голосує, вносять туди".

Держреєстр сьогодні не працює. Людмила запитує, що їй тепер робити?

"Наталя Смєлова: - Взяти свій паспорт, зробити копію, ідентифікаційний номер і звернутися на Суворова, 29, у кабінет №213. Це треба зробити вже зараз, для того, щоб коли буде другий тур виборів, ви були внесені в списки.

Людмила Ярмолай: - А якщо не буде?

Наталя Смєлова: - В будь якому разі, вас внесуть в списки.

Людмила Ярмолай: - Тобто сьогодні я проголосувати не зможу?

Наталя Смєлова: - Ні, на жаль Вас немає в списках".

В Олешках сталася подібна ситуація.

"Я прийшла на виборчу дільницю, простояла чергу, захотіла взяти бюлетень і піти віддати свій голос. Але виборча комісія сказала, що мене у списках немає і проголосувати сьогодні я не зможу. Змусили мене звернутися до голови виборчої комісії, на що вона сказала, що нічим допомогти мені не може - треба їхати в реєстр. Я поїхала, ми перевірили. Я офіційно прописана вже рік, але, на жаль, з невідомих причин мене у списках немає і проголосувати я можу тільки в другому турі. Я дуже сильно обурена, бо я відчуваю, що це фальсифікація і я би хотіла: це моє законне право прийти і проголосувати за свого кандидата. Я не хочу у другому турі йти, я хочу сьогодні віддати свій голос", - розповідає жителька Олешок Любов Кушнаренко, яка не змогла проголосувати.

Що робити людям, які не знаходять себе у списках виборців, кореспондентам Суспільного телефоном розповідає голова обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий:

"Подібна інформація, подібні сигнали сьогодні надходили і до нас, до КВУ. Про те, що люди не знаходять себе у списках виборців, і коли прийшли на дільницю, то їх там не було. До нас звернулося три-чотири особи з цією інформацією. Як це відбувається, для нас це також дуже дивно. Бо якщо людина є у реєстрі виборців, то вона повинна бути у списку виборців. Кожен подібний випадок треба досліджувати. Як це зробити? Необхідно, щоб ці люди зверталися до правоохоронних органів, до відділу реєстру виборців, до ЗМІ, щоб можна було прослідкувати, на якому етапі вони зникли зі списку виборців".

Олена Проценко, Наталія Тимофєєва.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі