Кореспонденти Суспільного перевірили, чи готова ОВК №182 до виборів Президента (ВІДЕО)

17:55, 25 бер. 2019
 
Кореспонденти Суспільного перевірили, чи готова ОВК №182 до виборів Президента (ВІДЕО)

Сьогодні - останній день, коли виборці можуть звернутися до районних реєстрів і перевірити себе у списках, змінити дані чи місце голосування. У 182-му одномандатному виборчому окрузі, що на Херсонщині, майже сотня дільниць, на яких працюють майже півтори тисячі членів комісій. В окружній комісії – 32 людини. Як на 182–му виборчому окрузі готуються до виборів Президента, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Близько 200-та тисяч херсонців зареєстровані на території 182-го виборчого округу. Про готовність дільниць до виборів розповідає заступниця голови окружної комісії Наталя Шатілова.

"Списки в нас вже отримали всі дільниці, усі готуються. 98 дільниць, які працюватимуть в нашому окрузі, – це 95 постійних і три тимчасові, які ми утворили і затвердили. Це СІЗО і колонія, де будуть тимчасові дільниці. Забезпечені вони канцелярією, методичними матеріалами. Зараз на дільницях перевіряються списки виборців, забезпечені чергування. Дільниці працюють, ми контролюємо цей процес", - говорить Наталя Шатілова, заступниця голови ОВК 182.

В’ячеслав Гусаков – омбудсмен із захисту виборчих прав людей, представляє громадянську мережу ОПОРА, спостерігачі якої відстежують весь виборчий процес. На сьогодні, говорить чоловік, суттєвих порушень не зафіксовано.

"Є проблеми зі зміною місця голосування. Саме з цього питання до мене часто звертаються як ВПО, так і мешканці Херсонської області. Наприклад, люди, які працюють у Херсоні, а мають реєстрацію в області", - каже В’ячеслав Гусаков, омбудсмен із захисту виборчих прав громадян громадянської мережі "ОПОРА".

Перевірити себе у списках виборців можна на сайті Державного реєстру виборців. Там можна ознайомитися і з місцем голосування, і внести зміни.

Читайте також: Кореспонденти Суспільного перевірили, чи готові херсонські дільниці до виборів Президента

Своїм виборчим правом 31-го березня скористаються й ті, хто позбавлений волі, говорить регіональна координаторка Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Оксана Тропіна:

"Ми провели моніторинг СІЗО, ІТТ і колонії - усі готові у нас, виборчі дільниці облаштовані і забезпечені усім необхідним згідно з чинним законодавством".

У разі порушень виборчих прав до представництва Уповноваженого Верховної Ради з прав людини можна звертатися за телефоном чи в електронному вигляді.

"В Херсоні працює представництво уповноваженого і секретаріат уповноваженого. 31-го березня буде працювати у штатному режимі з 7-ї години ранку до 22-ї години вечора. І можна звернутися за багатоканальним номером телефона гарячої лінії 0800 501720. Також можна звернутися в електронному вигляді. Це звернення до уповноваженого, якщо це буде стосуватися порушення прав саме виборців", - говорить Оксана Тропіна.

Лінії для звернень працюватимуть і після дня виборів, додає Оксана Тропіна.

До складу 182-го виборчого округу з центром у Херсоні входять частина Дніпровського та Суворовського районів міста. На території Херсонської області сформовано п’ять виборчих округів: №182 та №183 з центром у Херсоні, №184 з центром у Новій Каховці, №185 – у Каховці і №186 – в Олешках.

Нагадаємо, вибори Президента України відбудуться 31-го березня. У виборчому бюлетені, довжина якого становить 80 сантиметрів, буде 39 прізвищ кандидатів на президентський пост.

Аліна Олефір, Владислав Купрєєв.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі