Кореспонденти Суспільного з’ясовували, як можуть голосувати переселенці з окупованих територій

16:08, 20 бер. 2019
 
Кореспонденти Суспільного з’ясовували, як можуть голосувати переселенці з окупованих територій

Куди звертатись переселенцям з Донецької та Луганської областей, а також жителям Автономної Республіки Крим, щоб мати можливість проголосувати на президентських виборах? Як зареєструватись і які потрібно мати документи? З’ясовували кореспонденти Суспільного.

Оксана Шило – переселенка з Луганська. Після того, як виїхала з окупованої території, вперше братиме участь у виборах. Щоб проголосувати, вона прийшла заздалегідь до відділу ведення державного реєстру виборців Дніпровської районної у місті Херсоні ради. Тут головна спеціалістка розказала, які потрібно мати документи для реєстрації.

"Відповідно до постанови №893 від 2012 року – тільки паспорт. Якщо це Луганськ, Донецьк (окуповані території), то довідку переселенця. Якщо це Крим, то тільки паспорт та особиста заява. Обмежень немає. Обов’язково має бути прописка у паспорті. За нею ми перевіряємо виборця в реєстрі виборців, приймаємо заяву, робимо тимчасову зміну місця голосування. До 25-го березня ця людина встигає потрапити у списки виборців. І 31-го березня вона бере участь у виборах президента", - говорить Лілія Стадник, головна спеціалістка відділу ведення державного реєстру виборців Дніпровської районної у місті Херсоні ради.

Оксана Шило, переселенка з Луганська:

"Щоб зареєструватись, я взяла паспорт та довідку внутрішньо переміщеної особи. Але хочу проголосувати у день виборів за місцем проживання. Тож поїду до Корабельної райради і там буду писати заяву".

У відділі ведення державного реєстру виборців Дніпровської районної у місті Херсоні ради вже зареєструвалось 123 переселенця. А ми йдемо до такого ж відділу у Корабельному районі. Там спеціалісти перешкоджають зйомці.

Доки ми чекаємо на документ, який нам так і не показали, познайомились із В’ячеславом Преображенським. Він – переселенець з Луганська.

"Прийшов, щоб зареєструватись і проголосувати. Ось всі мої документи: довідка, що я офіційно тимчасово проживаю у Херсоні, ось мій паспорт. Прийняли заяву і видали ось таку довідку. З нею я можу йти голосувати. Тут вказана адреса", - каже В’ячеслав Преображенський, переселенець з Луганська.

У Оксани Шило приймають документи і за 20 хвилин вона отримує довідку, з якою може йти на голосування 31-го березня.

Як розказав кореспондентам Суспільного телефоном начальник відділу адміністрування державного реєстру виборців Олександр Колісніченко, в області працює 24 відділи, де переселенці можуть зареєструватись.

Нагадаємо, вибори Президента України відбудуться 31 березня. У виборчому бюлетені, довжина якого сягатиме 80 сантиметрів, буде 39 прізвищ кандидатів на президентський пост.

Світлана Піцан, Григорій Шматко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі