Апеляційний суд відмовив представниці Тимошенко в задоволенні позову

16:03, 7 бер. 2019
 
Апеляційний суд відмовив представниці Тимошенко в задоволенні позову

Херсонський окружний адміністративний суд відмовив представникам кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко у задоволенні позову. До суду члени партії "Батьківщина" звернулись, щоб той скасував рішення окружної виборчої комісії №183 про створення спеціальної виборчої дільниці на території Дар’ївської колонії.

У складі 183 виборчого округу 106 дільниць. З них сім - спеціальних.

"Вони подання робили на Білозерську державну адміністрацію і влітку в нас вже було подання на створення спецдільниці у зв’язку з тим, що там є СІЗО і там є багатопрофільна лікарня, де перебувають ув’язнені з інших колоній. Вони не мають там постійної реєстрації, перебувають там тимчасово і для забезпечення їх голосу на виборах Президента України було створено цю дільницю", - говорить Ольга Зінченко, голова окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №183.

Юрій Одарченко, народний депутат України від партії "Батьківщина",так прокоментував позов однопартійців:

"Ця історія іде по всій країні. На території колоній утворюються додаткові виборчі дільниці, які мусять обслуговувати начебто тих, хто перебуває у СІЗО, тобто під слідством, на етапі. Ми бачимо в цьому, що іде по Україні єдина система утворення додаткових дільниць, де можуть проголосувати люди, облік яких важко перевірити. Уявіть собі: людина потрапляє в якості члена ТВК на дільницю, вона не знає режиму проходження ув’язнених, чи то він на етапі, чи його перевели просто з в’язниці. Може бути дуже велика кількість приписок, штучно створені додаткові списки виборців, по яких вони вважають, що Президент отримає додаткові голоси. Ми подали заяву до суду, суд викликав керівництво колонії, викликав членів ОВК, керівництво колонії підтвердило, що жодної потреби немає в цій дільниці, але, попри те, що не було жодних аргументів, суд після перерви змінив свою позицію і прийняв пропозицію адміністрації".

Любов Горощенко, членкиня окружної виборчої комісії 183, представляє кандидатку в Президенти Юлію Тимошенко. З рішенням суду не згодна.

Юристка виборчої комісії Дар’я Нерушко розказала нам наступне:

"Постанову було ухвалено на підставі Закону про вибори Президента України. Суд ухвалив рішення відмовити у позові й постанову залишити такою, якою вона є. Тут є неприємний момент, який я б хотіла прокоментувати. Вона адвокат, є членом ОВК №183.  Неприємним моментом є те, що вона представляла інтереси позивача – представника кандидата в Президенти Юлії Тимошенко. Так. Це було законно і суд дозволив. Але, на мою думку, це неетично".

Любов Горощенко відповіла так:

"Мною надавалась юридична допомога pro bono - це безкоштовно. Як особа, яка уповноважена надавати безкоштовну юридичну допомогу. Я можу її надавати у будь-який час будь-якій людині".

Під час засідання були присутні представники місії ОБСЄ в Україні.

"Ми прибули на цю виборчу дільницю сьогодні. На жаль, ми не можемо коментувати цю ситуацію. Це належить до компетенції нашого головного офісу в Києві. Якщо маєте бажання отримати офіційні коментарі - звертайтеся до них", - говорить Томас Лешке, довгостроковий спостерігач.

Позов "бютівців" незаконний, - каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко:

"Згідно з чинним законодавством України, будь-яка людина, навіть та, яка перебуває у місцях позбавлення волі, має право брати учать у виборах. Що стосується позову БЮТ – це, швидше за все, звичайний піар. Тому що згідно з чинним законодавством дійсно дільниці створюються в місцях позбавлення волі. Вони мають особливий статус. Там робиться виборча комісія, яка теж має особливий статус".

Для отримання коментаря від адміністрації Дар’ївської виправної колонії ми направили інформаційний запит до Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробацій.

Оксана Хлєбус, Владислав Купрєєв.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі