Херсонським дітям розповіли, як раніше святкували Масницю

9:33, 7 бер. 2019
 
Херсонським дітям розповіли, як раніше святкували Масницю

"Як готуватися до Масниці" - у Херсонському обласному центрі народної творчості провели майстер-класи для дітей і влаштували херсонцям гуляння.

Учні школи №24 власноруч роблять ляльку-мотанку. Виготовити її непросто, - говорить нам  Катерина. Кому її подарувати, дівчина поки не вирішила             

"Вона складається з трьох частин. Спочатку ми зробили ось таку косичку. В середині неї також є частина, а в ній - вузол", - каже Катерина Бондарєва, учасниця майстер-класу.

Ростислав мотав ляльку для своєї сестри                        

"Я подарую своїй сестрі 8-го березня. Це буде оберіг. Щоб з нею завжди все було добре. Побажаю щастя і добра", - говорить Ростислав Скрицький, учасник майстер-класу.

Денис Колібабчук, учасник майстер-класу:

"Ми приїхали із 24-ї школи Херсона, щоб навчитися робити ось таку ляльку мотанку".

Марія Богдан, учасниця майстер-класу:

"Я її подарую моєму кращому другу. Його звуть Максим. Я хочу, щоб його ця лялька оберігала".

Мотанки бувають різні, - говорить ведуча майстер-класу Єлизавета Гусак. Цього разу виготовляли мотанку, яка називається масниця.

"Наша мотанка створювалася намотуванням. Присутня червона нитка. Червона нитка - це як захисний символ від злих сил. Раніше ляльки спалювали наприкінці свята масляної, а ми зберігаємо. І вона залишається як оберіг для нашої оселі", - розповідає Єлизавета Гусак, методистка з декоративно-ужиткового мистецтва.

Після майстер-класів дітям влаштували розваги - народні ігри, танці, розповіді про українські традиції. Масниця в обласному центрі народної творчості продовжується третій день, - розповідає Наталія Вигоднер.

"Масляний тиждень – з понеділка. Українці святкують масляну, грають в колодку. Центр народної творчості відроджує і впроваджує це свято у сучасний побут. Робимо театралізовані заходи для дітей та дорослих. Сьогодні хрестимо колодочку. Дівчата розповідають, як саме за українськими традиціями святкували масляну", - говорить Наталія Вигоднер, завідувачка інформаційного відділу  Херсонського обласного центру народної творчості.

На ярмарці свої роботи представили майстри Херсонщини.

"На цьому столі представлені роботи наших майстрів Нової Каховки. Їх в нас багато. Всі творчі. У мене в руках масляна. Ось така вона. У неї ручки догори, млинець і сонечко", - розповідає Оксана Ткачук, майстриня.

Завершилося дійство спалюванням опудала зими.

Олена Протопопова, Денис Рибась.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі