Сьогодні останній день розмитнення автомобілів на "єфробляхах" за зниженою ставкою

18:38, 22 лют. 2019
 
Сьогодні останній день розмитнення автомобілів на

Сьогодні останній день, коли можна було здійснити митне оформлення автомобіля, придбаного за кордоном за зниженою ставкою акцизного податку, тобто за коефіцієнтом нуль цілих 5 десятих. Ті, хто встиг раніше подати документи на здійснення цієї процедури, можуть забрати їх сьогодні до опівночі. Всі інші власники автівок на іноземних номерах, із завтрашнього дня розмитнюватимуть їх за вищим коефіцієнтом. Що чекає на тих, хто не скористався такою пільгою, розповів Валерій Косій, начальник митного поста "Херсон центральний" митниці ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та місті Севастополі.

"Для автомобілів з невеликим об’ємом двигуна і датою виготовлення не більше 2-4 років майже нічого не зміниться. Для старих автомобілів суттєве збільшення податку і загальна сума, яку потрібно буде сплатити за митне оформлення таких автомобілів старих збільшиться у середньому на 1 тисячу доларів США", - каже начальник митного поста "Херсон центральний" митниці ДФС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі Валерій Косій.

Сьогодні на майданчику херсонської митниці 8 автівок на європейських номерах, власники яких встигли подати документи у пільговий період. Олексій Щирюк розповів, що поспішав встигнути оформити потрібні документи до 22 лютого:

"Процес у мене вже завершився. Це за часом забрало близько семи днів. За великим рахунком, вся робота складається у співпраці з митним брокером. Все що він говорить, я виконую, він готує усі документи. Процес завершився, на щастя, пройшов усі інстанції".

За три місяці, протягом яких власники авто на іноземних номерах мали змогу оформити свої автомобілі, на Херсонщині до митниці звернулося трохи більше двохсот людей.

Валерій Косій, начальник митного поста "Херсон центральний" митниці ДФС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі:

"У нас рахунок іде на сотні автомобілів взагалі за весь період. Тоді як по всій Україні рахунок іде на сотні тисяч. Переважно митне оформлення автомобілю здійснюється у прикордонних митницях – Волинська, Львівська, Закарпатська".

Валерій Косій, додає, що певна кількість людей не зацікавлена в розмитненні автівок, привезених з Європи через низьку їх вартість. Підтверджує це і Олексій Щирюк, який ділиться досвідом своїх знайомих.

"В мене багато друзів, знайомих у яких автомобілі коштують 500-600 доларів і їх розмитнення коштує 2,5-3 тис. доларів, то звичайно, вони відмовились це робити і вивезли машини за кордон. У мене авто більш високого класу, тому мені було дійсно вигідно і наша ринкова вартість такого авто на пару тисяч доларів дорожча, ніж я її придбав і оформив", - розповів Олексій Щирюк, який легалізував автомобіль на європейський номерах.

23 травня останній день, коли українці можуть легалізувати автомобіль, придбаний у Європі.

"Ті громадяни, які є порушниками режимів тимчасового ввезення або транзиту, вони будуть нести адміністративну відповідальність. Максимальний штраф адміністративної відповідальності - 170 тисяч гривень", - повідомив в.о.заступника голови Державної фіскальної служби Віктор Кривіцький.

Нагадаємо, пільговИй період для розмитнення авто розпочався 25 листопада минулого року. На той момент за офіційними даними на території України перебувало близько 640 тисяч автівок з європейськими номерами. Неофіційна статистика інша - 2 з половиною мільйони. Як повідомляють у фіскальній службі, станом на 19 лютого 2019 року легалізовано близько 200 тисяч автоівок. За них власники сплатили понад 12 млрд грн., які будуть спрямовані до Пенсійного фонду.

Наталія Тимофєєва, Олександр Шепель.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі