Директорка галереї Гавдзинського Олена Михайленко розповіла про техніки вишивання

14:38, 22 лют. 2019
 
Директорка галереї Гавдзинського Олена Михайленко розповіла про техніки вишивання

Олена Михайленко – директорка галереї Гавдзинського у Новій Каховці, майстриня та дослідниця стародавніх технік вишивання. З нею поспілкувалися кореспонденти Суспільного.

"Вишивальна історія – дуже цікава. Ви знаєте, ніколи не думала, що в немолоді роки почну вишивати. Займаюся цим півтора роки. Все, що ви тут бачите, створено за півтора роки. Наш депутат Діана Іваннікова якось подзвонила до мене і каже: "Лєна, у вас тут так багато проходить виставок, є можливість гранд виграти". Виграли ми гранд. Написали його. Ну і, звичайно, з чим ми поєднали його? Звичайно, з вишивкою. Так і називався цей гранд – вишивка єднає Україну. Ми поїхали до міста Львова, були в місті Дрогобичі, там, де музей-світлиця Мирослави Кот. Ми були в місті Трускавці, дуже цікавий музей Біласа. І у Львові потрапили до майстерні Роксоляни Шемчук. Вона і вишиває, і колекціонує вишиванки старі, стародавні. І коли я потрапила в ту майстерню, звідти вийшла іншою людиною", - розповідає майстриня Олена Михайленко.

Українців треба заносити до книги рекордів Гіннеса з вишивання, - говорить Олена Михайленко. Шкода, що південна Україна представлена мало, порівняно з іншими регіонами. Сьогодні майстриня вишиває сорочки та сукні, експериментує з кольорами та досліджує стародавні шви і втрачені техніки вишивання.

"Вишивати хрестиком, я так вважаю, набагато важче і довше. Коли ми будемо розглядати, я вам розкажу назву тих швів. То язик можна зламати. Коли я вперше чула назву тих швів, я думала, що ніколи не запам’ятаю. Не те, що я їх буду вишивати. Ну зараз уже вишиваю. Так і творимо. Сину на 30 років вишила. Казав – невже встигла? Так. Встигла. Чорна сорочка, яку ми бачимо, то йому вишита на 30 років. Ну не зупиняюсь. І весільна сорочка буде для малого. І найцікавіше, що я одягаю тільки те, що можу одягнути або на себе, або на свою дитину. Одна знайома сказала: "Олена Дмитрівна так швидко вишиває, тому що любить наряджатися". Так! Люблю вбиратися", - каже майстриня.

Олена Михайленко буває на фестивалях, спілкується з іншими вишивальницями України. В кожному регіоні свої візерунки та техніки, деякі поступово зникають, - розповідає майстриня. За її словами, відшукати деякі зразки можна лише на старовинних сорочках в музеях.

"Це остання робота. Вона ще в процесі. Перед я вишила. Це східне Поділля, вінницька сорочка. Цю схему я брала в Лідії Бебешко, з якою спілкувалася. Тут іде тільки одна полоса і косоворотка", - довершує Олена Михайленко.

Навколо себе майстриня гуртує інших вишивальниць Нової Каховки. Свої зібрання вони називають "Клубом вишивальниць". Разом жінки відроджують традиції південно-української вишивки і навесні, розказує Олена Михайленко, разом вишиватимуть великий рушник Херсонщини.

Олена Протопопова, Владислав Купрєєв.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі