Тварин з Асканії-Нової продають по всьому світові

12:32, 21 лют. 2019
 
Тварин з Асканії-Нової продають по всьому світові

Асканійські сайгаки та інші копитні поїдуть до зоопарків Китаю, Америки і Шотландії. Як розказав директор заповідника Віктор Гавриленко, замовлення на тварин надійшло, їх кількість залежатиме від приплоду.

Продаж надлишку тварин і птахів – звична практика для заповідника, говорить його директор Віктор Гавриленко. Замовлення на них отримують від українських заповідників та з-за кордону.

"Біосферний заповідний "Асканія-Нова" з часів засновника Фрідріха Едуардовича Фальц-Фейна весь час розводив ссавців і птахів для того, щоб можна було реалізовувати його в зоосадочки, в зоопарки, пізніше - у мисливські господарства. Ця традиція зберігається до сьогоднішнього часу. Це одне з наших статутних завдань, яке чітко прописано в положенні про біосферний заповідник і в самому статуті. На території біосферного заповідника ми зараз розводимо 72 види ссавців і птахів, і залежно від результативності розмноження, надлишки ми обов’язково реалізуємо", - розповідає Віктор Гавриленко, директор біосферного заповідника "Асканія-Нова" імені Фрідріха Фальц-Фейна.

Заповідник "Асканія-Нова" не має конкурентів у розведенні сайгаків, каже Віктор Гавриленко.

"По сайгаку однозначно ми маємо світовий пріоритет. Тут безсумнівно, тому що більшість розплідників, які були на території Казахстану, Росії, в Узбекистані, - вони не мали такого успіху. Якщо ми минулого року продали 105 сайгаків, то це досить сильний показник, тому що стадо сайгаків нараховувало близько 700 особин і це дозволило таку чисельність реалізувати. Були в реалізації плямисті і шляхетні олені, бізон, лань європейська, кулан туркменський, коники тощо. Все це ми можемо реалізовувати. Ми тримаємо баланс близько тисячі копитних тварин і трошечки більше трьох тисяч птахів, які мешкають у нас у вольєрах або напіввільно. Цього року ми маємо замовлення і від китайців, від американців, від шотландців: в залежності від того, яка буде результативність отримання приплоду у травні-червні", - веде далі Віктор Гавриленко.

У асканійському заповіднику найбільше в Україні поголів’я бізонів, розповідає Віктор Гавриленко.

За його словами, реалізовувати заповідник "Асканія-Нова" може і рідкісних тварин, як то: кулани, коні Пржевальського, зебри.

"Ми можемо реалізовувати рідкісних тварин, занесених до першої і другої конвенції СІТЕС, які вимагають, що, якщо ці тварини розмножувалися і дали не менше двох поколінь безпосередньо у штучних умовах, то їх можна розводити і реалізовувати в усіх куточках світу", - говорить директор біосферного заповідника "Асканія-Нова" імені Фрідріха Фальц-Фейна.

Аліна Олефір, Владислав Купрєєв.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі