Письменники вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні

16:32, 19 лют. 2019
 
Письменники вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні

До дня вшанування Героїв Небесної сотні у Херсоні відбулись літературні читання. Побували там й кореспонденти Суспільного.

Зустріч письменників із херсонцями пройшла у літературному відділі обласного краєзнавчого музею. Звучали вірші, присвячені Героям Небесної сотні.

Як розказав голова обласної організації Національної спілки письменників України Василь Загороднюк, сотні нових поезій, оповідань та романів з’явилось слідами подій на Майдані:

"Події на Майдані сприяли тому, що переосмислюєш державу і себе в цій державі. Я би сказав, що сучасна українська історія – це до Майдану і після Майдану".

Письменник Анатолій Марущак розказує, що саме під час телепроекту "Герої не вмирають", що йшов на обласному телебаченні, в його творчості з’явилась низка віршів, присвячених хлопцям, які віддали свої життя за Україну:

"Кожен з нас, коли згадує той час, згадує себе, як ми переживали. Як ми зі сльозами на очах слідкували за тим, що відбувалось на Майдані. У людей творчих є можливість це вилити у рядки, у пісні. І тому, вже тоді народився перший вірш до майбутньої збірки "Книга живих"".

Письменниця Наталія Чернишенко пригадує, що з перших днів подій на Майдані не змогла бути осторонь. І у своїй книзі "На перехресті доріг" вона через головних героїв передає хронологію подій Революції Гідності.

"Я весь час слідкувала за кожним днем на Майдані. І в цій книжці хронологія Майдану. Події перших днів, новий рік, січень, лютий. По цьому сюжету донька головної героїні на київському Майдані. І її мати просить: "Повернись додому, ти ж у мене єдина". Але донька розуміла, що вона патріотка, і хто як не вона стане захищати майбутнє України", - розповідає членкиня Національної спілки письменників України Наталія Чернишенко.

Літературні читання працівники обласного краєзнавчого музею доповнили експозицією "Україна – поступ свободи".

"Основні важливі етапи у листопаді, призупинення асоціації з ЄС. Перші спроби розігнати Майдан. І потім січень, коли Майдан вже поширився на всю Україну", - каже науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Андрій Микитюк.

Виставка "Україна – поступ свободи" відкрита для відвідування у літературному відділі обласного краєзнавчого музею.

Світлана Піцан, Владислав Купрєєв.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі