Шосту добу без води проводять мешканці гуртожитку суднобудівного ліцею

17:33, 19 лют. 2019
 
Шосту добу без води проводять мешканці гуртожитку суднобудівного ліцею

У гуртожитку Херсонського професійного суднобудівного ліцею шосту добу немає води. Її немає і в самому ліцеї. Заняття там скоротили, студентів з інших міст відпустили додому. Двічі на день технічну воду привозять рятувальники. Причини з’ясовували кореспонденти Суспільного.

За технічною водою, яку привозять рятувальники, вишиковується черга. Запасаються так люди з 14-го лютого.

"Прикро, що склалася така ситуація і нам доводиться носити воду у відрах. У нас багато діток маленьких і в мене двоє внуків, які сироти. Мати їх загибла. Один з них інвалід. Чому не ухвалити вчасно рішення, щоб була вода у людей?" - говорить Марина Романова, мешканка гуртожитку.

Оксана Носаньова, викладачка ліцею:

"Серед студентів у нас дуже багато сиріт. Діти з інших міст можуть на вихідні поїхати додому, прийняти ванну, а що робити сиротам? В нас в квартирах стоїть дуже незрозумілий запах, а ви уявіть собі, що коїться в гуртожитку".

Вода і в гуртожиток, і в ліцей подається від свердловини Суднобудівного заводу. До 2018 року підприємство надавало 1 100 кубів на місяць. Цьогоріч, говорить викладачка ліцею та мешканка гуртожитку Олена Чорна, ліміт зменшили до 500.

"Завод нам дає всього 500 кубів води на місяць. В нас дуже великий комплекс. Ми все використали і додаткової подачі немає. З першого березня нам обіцяють дати знову 500 кубів, цієї води вистачає всього на тиждень", - каже Олена Чорна, мешканка гуртожитку, викладачка ліцею.

Води не вистачає, говорить директор ліцею Юрій Новосад, з 2014 року і завод неодноразово попереджав про зменшення ліміту.

"Ситуація жахлива. Діти без води. Їдальня, де триразове харчування, теж без води. Навчальний процес скоротили. Дітям ми дозволили поїхати додому. А місцеві ходять на навчання. Я думаю, що за тиждень це питання вирішитися, не раніше", - каже Юрій Новосад,  директор Херсонського професійного суднобудівного ліцею.

Директор Херсонсього водоканалу Михайло Чемерис говорить, що такої ситуації можна було уникнути, підключивши гуртожиток і ліцей до міських мереж два-три роки тому.

"Абонентами водоканалу жителі цього гуртожитку і саме училище ніколи не було. Жодних відносин з міськводоканалом у них не було. Два-три роки тому управління капітального будівництва по цьому острівському шосе прокладала водогін, щоб в майбутньому підключити до міських мереж введення та відведення. Водогін цей прокладений і він перебуває під тиском. Але підключення повинні здійснювати самі споживачі. Коли вода у них була, вони не поспішали з підключенням, коли їх відключили - вони почали говорити, що у них виникла проблема. Вони самі могли ще два роки тому підключитися до міського водогону", - розповідає Михайло Чемерис, директор Херсонсього водоканалу.

Ми зв’язалися телефоном з директором Суднозаводу Василем Федіним. Він наразі у відрядженні в Києві. Чекаємо на його коментар телефоном пізніше.

Ольга Ляшенко, Володимир Чепінога.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі