Вчителька гімназії №3 отримала звання Вчителя року

20:28, 18 лют. 2019
 
Вчителька гімназії №3 отримала звання Вчителя року

Наталія Токолова, яка викладає географію у Херсонській гімназії №3, стала вчителем року. Вона перемогла в обласному турі всеукраїнського конкурсу. На уроці Наталії Токолової побували кореспонденти Суспільного.

Наталія Токолова викладає географію 13 років, з них п’ять - у гімназії №3. Ми потрапили на урок, де вивчали географію Австралії.

"Це найменший материк. Там є різні тварини, яких немає на інших материках, багато земель, різні назви. Одне озеро - там солона вода - завжди пересихає. Там сухий клімат, немає рослин, які люблять вологу", - каже Марина Рейлян, учениця 7-а класу херсонської гімназі №3.

Наталія Токолова говорить, що коли обирала професію, то вагалась: стати вчителем фізики чи географії.

"В мене був вибір, куди вступати – на фізико-математичний чи на факультет природничих дисциплін. Географія перемогла і я цьому дуже рада. Це вирішило мою подальшу долю. Географія просторова наука, тому головне для зацікавлення дітей - це унаочнення і зв’язок з життям, як вони зможуть отриману інформацію пристосувати у подальшому житті", - розповідає Наталія Токолова, вчителька географії херсонської гімназії №3.

Юлія Новак, учениця 7-а класу херсонської гімназі №3:

"Наталія Анатоліївна завжди використовує комп’ютерні технології. Ми дивимося карти на нашій системі - і це цікаво. Нам дають завдання на блозі, різні сайти, щоб ми виконували завдання. Це цікаво, тому що ми використовуємо те, що нам подобається. Це і телефони. Також у Наталії Анатоліївни є блог вчителя, на який ми часто заходимо і користуємося ним. Там є завдання з різних тем, і там можна повторити матеріал або вивчити новий".

Всеукраїнський етап конкурсу "Вчитель року" Наталія Токолова вважає іспитом на вчительську майстерність.

"Екзамен такий серйозний. Думаєш, що знаєш багато, а насправді - так мало", - резюмує Наталія Токолова.

Нагадаємо, фінал обласного етапу конкурсу "Вчитель року" відбувся 14 лютого. Визначили п’ятьох кращих вчителів області, які представлять Херсонщину на всеукраїнському рівні. Як все було – бачили кореспонденти Суспільного.

Вперше за історію конкурсу, як розказує докторка педагогічних наук Ірина Жорова, визначали кращих у номінації "Вчитель інклюзивного класу та основ здоров’я". Ними стали Лариса Грибко і Вікторія Рогачова.

"Діти з особливими потребами вимагають особливих підходів, тому я приготувала їм цікаві завдання, які вони могли не тільки побачити, а і торкнутися, відчути на собі - який різноманітний і цікавий світ. Важко іноді буває, але дуже цікаво, і діти ці дуже швидко соціалізуються, коли приходять у звичайний клас", - розповідає Лариса Грибко, вчителька інклюзивного класу Козацької загальноосвітньої школи з Бериславського району.

Вікторія Рогачова, вчителька основ здоров’я Великолепетиської загальноосвітньої школи №2:

"Ми даємо дітям поняття здоров’я і даємо поняття, як зберегти здоров’я. Діти можуть знати математику, можуть не знати, але здоров’я зберегти необхідно. І я думаю, що цим наш предмет дійсно важливий для школярів і населення загалом. На конкурсі представила новітні технології, щоб урок був цікавим. І на районному, і на обласному етапах мені попався 5-й клас. Я дуже люблю цих дітей, вони дуже цікаві, і вони мені дуже допомогли в тому, щоб я гарно провела уроки".

Після того, як учасники конкурсу реєструються на всеукраїнській платформі, журі перевіряє їх фахову майстерність, вони розміщують свої проекти або міні-дослідження, проводять уроки.

"Цьогоріч від Херсонщини зареєструвалося 122 представника на Всеукраїнській платформі. Участь у другому етапі - обласному - взяли 22 освітянина. Особливістю характерною для Херсонщини стало те, що в номінації "Французька мова" проводити обласний етап немає змоги, оскільки немає трьох учасників, а не менше трьох можуть взяти участь, тому представник французької мови, оминаючи обласний етап, одразу буде брати участь у всеукраїнському", - каже Ірина Жорова, докторка педагогічних наук, доцентка, перша проректорка Херсонської академії неперервної освіти.

Кращою вчителькою французької мови стала Людмила Хоменко з Херсонської гімназії №12. В номінації "Захист Вітчизни" переміг Сергій Носач, вчитель історії та предмету "Захист Вітчизни" з Бериславської загальноосвітньої школи №1.

Конкурс "Вчитель року" проводиться в Україні з 1995 року, за цей час вчителі з Херсонщини двічі перемагали на всеукраїнському етапі.

Наталія Тимофєєва, Григорій Шматко, Ксенія Сіліна.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі