«Маршрутом змін» — 24 серії впровадження реформ на Херсонщині

«Маршрутом змін» — 24 серії впровадження реформ на Херсонщині

3 чер. 2021

Протягом пів року, з 5 грудня по 29 травня, в ефірі UA: ХЕРСОН та всіх регіональних телеканалах Суспільного виходив просвітницько-мотиваційний тревел «Маршрутом змін».  Проєкт відібрали на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним» восени 2019 року. Він був запропонований для грантового фінансування спільно з міжнародними партнерами Суспільного. Глядачі побачили 24 серії проєкту.

Читайте також: «Пам’ятаємо. 1944» — спецпроєкт UA: ХЕРСОН за участі кримськотатарських вокальних та хореографічних колективів 

Творча група «Маршрутом змін» подорожувала Херсонщиною, аби дізнатися як впроваджуються реформи на місцях, які поліпшать рівень життя. У різних громадах — результати тієї самої реформи різні. Тому команда проєкту зібрала історії людей, що сприяють цим процесам, та вивчила думку місцевих мешканців. В основі кожної програми — людина, її історія і досвід, який реалізують у щось позитивне й корисне для всіх.

«Коли наша творча група розпочинала роботу над циклом програм «Маршрутом змін», з одного боку була впевненість в тому, що з цим завданням ми впораємось,тому що був досвід попередньої роботи у проєкті «Своя земля», з іншого боку, ми розуміли, що 24 серії це великий обсяг, який маємо виконати в зазначені строки, адже раз на тиждень глядач чекає нову серію. Але всі вагання та сумніви зникли, як тільки група розпочала знімальний процес. Хотілося б зазначити, що розпочинали ми роботу, коли на термометрі було +40. Можете собі уявити ті емоції та відчуття, коли за такої температури доводилось працювати в Олешківській пустелі. Середина проєкту припала на сезон туманів», — розповідає керівник проєкту Юрій Харченко.

Завершували зйомки, коли вдарили морози та була ожеледь. Зі швидкістю 30 кілометрів на годину команда ледь дісталася маленької кав’ярні, розташованої за містом і зрозуміли, що за таких умов до найвіддаленішого пункту призначення, а це була Присиваська ОТГ, до ранку не доїдуть, тож довелось повертатись до Херсона.

Саме з цією громадою у команди весь час виникали різноманітні ситуації: то погода погана, то хтось захворів. Довго збирались, знали, що люди чекають, готуються. Врешті решт доїхали і ця серія вийшла дуже вдалою. У громаді неймовірна кількість змін, а ще вітряки, Сиваш, Лемурійське рожеве озеро – неземні краєвиди за будь-якої погоди.


«Приємно було, що і всі наші герої з радістю йшли на контакт, були раді, що стали учасниками такого цікавого, масштабного і, найголовніше, потрібного проєкту. Це слово «потрібний», з їх вуст звучало, як акцент на тому, що інформації не вистачає, що ми завжди звикли лише жалітись та говорити про проблеми, а ділитись позитивним досвідом, який дійсно є, розповідати про свої, нехай і невеликі, але ж перемоги, якось не прийнято, — згадує Юрій Харченко. — Нам здавалось, що про рідну Херсонщину ми знаємо все, адже всі члени команди херсонці та між тим, кожної програми нас очікувало приємне здивування – невже це все у нас? Маю надію, що цей захват, цю емоцію захоплення рідним краєм ми змогли передати і нашим глядачам».

Свої корективи вносив і коронавірус, багато зйомок переносили, а до деяких запланованих місць, через обмеження, команда не встигла доїхати. Доводилось швидко приймати рішення, шукати нових героїв і не було впевненості, що ці домовленості теж спрацюють.

Всі серії різні – є ті,що присвячені туристичним маршрутам, і тут Херсонщина, дійсно вражає, є програми, які розповідають про ті зміни і реформи, що відбулись і відбуваються зараз.

«Хочеться відмітити організації, що обрали нашу команду для реалізації «Маршрутом змін» - Суспільне телебачення, UA: ХЕРСОН, та компаніям USAID і «Кімонікс», які виступили спонсорами. Щира дяка за довіру, підтримку, кваліфіковану допомогу та супровід проєкту. Фермери, медичні працівники, поліціянти, науковці, краєзнавці, прості робітники – все це герої наших програм, яким ми щиро вдячні за плідну співпрацю. Ви - мега позитивні, професійні і просто неймовірні! Рухаємось далі!», — дякує творча група «Маршрутом змін».

Всі 24 випуски можна переглянути у запису на ютуб-каналі Суспільного Херсонщини. Також проєкт вийде в ефірі загальнонаціонального телеканалу Суспільного UA: ПЕРШИЙ.

Нагадаємо, «Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Херсонщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Херсон у Фейсбуці та UA: Українському радіо Херсон, а також онлайн на сайті філії.