Джамала про повернення родини у Крим — у новому подкасті Суспільного

Джамала про повернення родини у Крим — у новому подкасті Суспільного

1 чер. 2021

1 червня на подкаст-платформах Суспільного вийшла третя і завершальна частина епізоду «Самоповернення в Крим» з подкаст-серіалу «Наші 30. Жива історія». У ній відома співачка Джамала продовжує розповідати про умови, труднощі та долі кримськотатарських родин, які на початку 1990-х років почали повертатися на півострів після депортації та багаторічного життя у вигнанні. 

Радіоверсію епізоду «Самоповернення в Крим» можна послухати 4 червня о 19:10 на хвилях UA: Українське радіо.

Читайте також: На регіональних каналах Суспільного покажуть соціальний мультсеріал «Всі, хто хотіли, поїхали?»

У третій частині подкасту Джамала також розповідає і про історію «самоповернення» власної родини. 

Співачка згадує, як жила окремо від мами до 4 класу початкової школи, бо родина не могла оселитися в рідному місті після повернення з Киргизстану. Депортовані під час війни до Середньої Азії кримські татари через заборони не могли потрапити на батьківщину, але намагалися оселитися ближче до Криму. Тому маленька Сусана з татом і сестрою мешкала в Мелітополі в той час, як її мама жила у селі Малоріченське, щоб отримати прописку. Мати Джамали працювала в музичній школі, а от батько не зміг знайти роботи. Хоровий диригент та акордеоніст за фахом, він почав вирощувати тюльпани й так родина змогла заробити на свій перший будинок на півострові.

Епізод «Самоповернення в Крим» можна слухати на таких платформах:

Тяжка фізична праця, життя у селах далеко від моря, відсутність житла і постійний брак найнеобхіднішого, самобудівництво і самопоселення, «притирання» з місцевими мешканцями й тривале протистояння бюрократії — такими були перші десять років життя кримських татар у Криму вже незалежної України. 

І дітям, і дорослим доводилося пояснювати, хто вони й чому мали право повернутися додому — в Крим, доводити, що спільного у їхньому побуті й звичаях та місцевих традиціях було значно більше, ніж розповідала радянська пропаганда, а відмінностей між людьми різного етнічного походження взагалі не існує. Так, один з героїв подкасту згадує, як через декілька років співмешкання кримські татари почали святкувати і Великдень, і Курбан-Байрам, а місцеві жінки — співати кримськотатарських пісень на весіллях, які всі святкували разом.

Третій та останній епізод подкасту «Самоповернення в Крим», озвучений Джамалою, — це історія про те, як наполегливе повернення з депортації, невтомна праця, а згодом — війна та окупація, змусили українців зрозуміти кримських татар. 

Це також історія про те, як після 2014 року багато кримськотатарських родин знову опинились у вигнанні з мрією про повернення додому, в Крим. 

Попередні дві частини подкасту були озвучені режисером та актором Ахтемом Сеітаблаєвим. 

Подкаст «Самоповернення в Крим» створений командою Лабораторії журналістики суспільного інтересу — авторка сценарію Наталка Гуменюк та Оксана Олійник. Наталка Гуменюк та Анна Цигима також стали авторами однойменного документального фільму, прем’єра якого відбулася 17 травня на всіх регіональних каналах Суспільного та на ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ.

Випуск про повернення кримських татар на батьківщину є третьою серією першого історичного подкасту Суспільного мовника «НАШІ 30. Жива історія», який можна послухати на усіх популярних подкаст-платформах, а також на хвилях UA: Українське радіо. Двадцять епізодів історичного подкасту виходять щотижня з квітня до вересня 2021-го. Герої кожної серії історичного подкасту «НАШІ 30. Жива історія» — шахтарі, човникарки, військові, підприємці, спортсмени — українці, яким тоді було близько 30 років, і які на тридцятому році незалежності розповідають, як Україна ставала на ноги за участі кожного з них. 

Усі епізоди подкасту «НАШІ 30. Жива історія» озвучені відомими українцями: історія про шахтарські протести на початку 1990-х — Сергієм Жаданом; про екосвідомість та зародження екологічного руху після аварії на ЧАЕС — співачкою ONUKA, батько якої був ліквідатором; про кримських татар — режисером Ахтемом Сеітаблаєвим та Джамалою, чиї родини також пройшли непростий шлях повернення в Крим після депортації.

Історичний подкаст і документальний серіал з 9 фільмів є частинами мультимедійного проєкту Суспільного та Лабораторії журналістики суспільного інтересу «НАШІ 30» до річниці незалежності України про історію 90-х років, розказану самими українцями. 

У межах проєкту також створений спеціальний інтерактивний простір «Дев’яності в Україні», де зібрана фото- та відео хроніка, спогади та рефлексії громадян про великі події та явища початку 1990-х років, які викликають однаковий інтерес та об’єднують українців різних політичних поглядів.

Історії для проєкту «НАШІ 30» дібрані документалістами у співпраці з соціологами та історикам з-поміж тем, що викликають однаковий інтерес та об’єднують українців з різним досвідом і політичними поглядами та зосереджують увагу на сюжетах про боротьбу за загальнолюдські, громадянські цінності та права людини.

Дивитися документальні фільми, слухати подкасти й читати лонгріди та документальну хроніку проєкту «НАШІ 30» можна на суспільних теле- та радіоканалах, подкаст-платформі, а також на діджитал-платформах Суспільного.