«Історія кримських татар» — проєкт про заслання і повернення від UА: КРИМ

«Історія кримських татар» — проєкт про заслання і повернення від UА: КРИМ

11 тра. 2021

З 10 по 15 травня о 17:20 на UA: КРИМ дивіться прем’єру циклу передач «Історія кримських татар». 18 травня, в День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, покажуть усі випуски передачі. Проєкт про повернення кримських татар до радянської та незалежної України відібрали на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним».

На UA: ХЕРСОН показ 6 серій циклу «Історія кримських татар» розпочнеться 11 травня о 18:45 (у п’ятницю, 14 травня, — о 18:40) і йтиме по буднях. 

«У цьому проєкті ми хочемо розповісти про історію заслання і повернення кримських татар. Для мене це дуже особисті історії. Бо так само мої батьки та дідусі повертались до рідного Криму, так само боролись у вигнанні. Сподіваюся, що після перегляду цього циклу в Україні більше дізнаються про національний рух кримських татар, краще розумітимуть емоції тих, хто зараз знову був вимушений покинути рідну оселю», — розповів шеф-редактор UА: КРИМ Алім Абдулхаіров.

У програмах розповідається про два важливі етапи формування національного руху кримських татар та їх повернення із заслання — до радянської, а потім незалежної України.

Телепроєкт присвячено життю кримських татар у засланні в 60-ті роки й формуванню національного руху, наслідком якого стали багатотисячні мітинги, боротьба за право жити в Криму. Фільми розповідають безпосередньо про тяжкий шлях повернення кримських татар на Батьківщину, перші кроки в Криму та поступове відродження кримськотатарської культури.

«Серія фільмів побудована таким чином, що окремий герой є віддзеркаленням певного періоду в житті усього народу. А всі разом ці герої розповідають 60-річну історію свого народу. Наприклад, перший герой Певат Зеті розповідає історію депортації і свій шлях повернення на Батьківщину. Бекір Умеров, народжений у засланні, — про прищеплену любов до Батьківщини і неймовірне бажання побачити рідний Крим. Історії формування національного руху і перші мітинги в Москві вражають своєю масштабністю і хоробрістю людей, які невтомно боролися за право жити на рідній землі. Зера Бекірова в ті далекі роки була журналісткою кримськотатарської газети, яка пізніше стала “енциклопедією” повернення кримських татар на Батьківщину… Кожен герой зіграв свою важливу роль у поверненні й облаштуванні народу на своїй Батьківщині», — зазначила авторка проєкту Фатіма Османова.

Герої програм — це очевидці подій того часу, які були активними учасниками національного руху в Узбекистані і в Криму. Зараз вони живуть здебільшого у тимчасово окупованому Криму, але є й ті, що перебралися до материкової України.

Нагадуємо, що UА: КРИМ — всеукраїнський супутниковий телеканал, який мовить 24/7 українською, російською та кримськотатарською мовами. На сайті Суспільне Крим ви зможете переглянути проєкт «Історія кримських татар» онлайн, а також знайти найсвіжіші новини, цікаві статті та сюжети про Крим, програми з дискусіями про ситуацію на півострові і щоденні випуски новин.

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці із Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, це відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення. В останній хвилі відбору, восени 2020 року, на Суспільне надійшло понад 200 заявок, що вдвічі більше, ніж у 2019 році.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Херсонщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Херсон у Фейсбуці та UA: Українському радіо Херсон, а також онлайн на сайті філії.