Журналісти UA: ХЕРСОН відвідали тренінг із журналістських розслідувань

Журналісти UA: ХЕРСОН відвідали тренінг із журналістських розслідувань

26 кві. 2021

16 і 23 квітня журналісти UA: ХЕРСОН відвідали онлайн дводенний тренінг «Мінірозслідування для створення новин і спростування фейків». Досвідом поділилася головна редакторка ІА «Центр журналістських розслідувань», сертифікована тренерка з журналістики (BBC World Service Trust) Валентина Самар.

Читайте також: Курс мобільної журналістики — на сайті Академії суспільного мовлення

Під час тренінгу учасники дізналися про специфіку проведення журналістських розслідувань, про джерела інформації (відкриті бази даних, державні реєстри, офіційні сайти, соцмережі) та особливості роботи з ними, про стандарти професійної журналістики та норми професійної етики, про проведення перевірки інформації (фактчекінг), а також відпрацювали практичні навички.

«На тренінгах буваю постійно і, здавалося б, вже дізналась дуже багато нового. Але щоразу відкриваю для себе якусь цікаву та корисну інформацію та маю можливість покращити свої вміння. От і завдяки цьому тренінгу відкрила для себе нові ресурси для пошуку та уточнення інформації, що є справді корисним для мене, як новинаря. Для мене завжди цікаві практичні частини тренінгів і цього разу відкрила для себе нові можливості в ресурсах, в яких, як мені здавалося, я вже добре орієнтувалась», розповіла кореспондентка новин UA: ХЕРСОН Наталія Тимофєєва.

За словами редакторки та ведучої програми «Сьогодні. Головне» на UA: ХЕРСОН Ольги Петренко, інформація, яку отримали під час тренінгу, корисна не лише для тих, хто займається саме розслідуваннями.

«Пошук, перевірка та аналіз інформації, розуміння того, як можна протидіяти дезінформації – це те, що потрібно журналістам, особливо тим, які працюють в області, що межує з тимчасово окупованим Кримом. Для нас це можливість не лише дізнатися щось нове, а й пригадати, структурувати те, що вже знали раніше, і використовувати це у роботі», зазначила Ольга Петренко.

Тренінг проводився завдяки спільному проєкту Інформаційного прес-центру та міжнародної організації Internews, яка впроваджує «Медійну програму в Україні» за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Херсонщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Херсон у Фейсбуці та UA: Українському радіо Херсон, а також онлайн на сайті філії.