«Театри України» — замальовки про театри різних регіонів на UA: ХЕРСОН

«Театри України» — замальовки про театри різних регіонів на UA: ХЕРСОН

26 бер. 2021

До Міжнародного дня театру на UA: ХЕРСОН, а також всіх регіональних телеканалах Суспільного стартують міжпрограмні замальовки «Театри України». З 27 березня і протягом усієї весни в ефірах Суспільного розповідатимуть про театри кожного регіону з цікавими фактами з історії театрів, їхніх будівель, вистав.

Читайте також: UA: ХЕРСОН: суспільний мовник завжди поруч

Творча група суспільного мовника UA: ХЕРСОН розповіла про Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр  ім. Миколи Куліша.

«У Херсоні театральне життя вирує вже майже 200 років. Тут працювали відомі українські режисери, на херсонській сцені грали і відомі актори театру. За цей час в місті кілька разів трупи переїжджали до нових будівель, остання з яких була збудована у 1962 році. І зараз Херсонський театр відомий поза межами України, зокрема завдяки Міжнародному театральному фестивалю «Мельпомена Таврії». Власне про це у нашому короткому відео створеного в рамках спільного проєкту», — розповідає продюсер Херсонської філії Суспільного Рустам Авдєєв.

На початку XIX століття, 1830 року, в простій дерев’яній будівлі херсонці побачили перші сценічні вистави.

1883 року Міська Дума ухвалила рішення про будівництво нового приміщення театру, відкриття якого відбулося 1 жовтня 1889 року.

На підмостках Херсонського театру виступали корифеї театрального мистецтва – трупи П. Саксаганського, М. Кропивницького, І. Карпенка – Карого, М. Садовського, В. Мейєрхольда.

В липні 1936 року було організовано Херсонський державний український драматичний театр. 6 листопада відбулася перша вистава.

У травні 1962 року відбулося відкриття нової будівлі Херсонського театру, на місці зруйнованої в роки другої світової війни

1990 року театру присвоєно ім’я геніального українського драматурга Миколи Куліша.

1999 року Херсонський театр започаткував Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії».


У 2005 році заклад набув статусу Академічного.

Сьогодні Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр відомий не тільки в  Україні, а й в багатьох країнах світу.

Креативна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Катерина Жуліна зазначила, що цей проєкт зараз особливо актуальний, адже через карантин День театру не можна відзначити походом на улюблені вистави.

«Театри завжди допомагали нам здійснити «культурну подорож» без довгих доріг і валіз. Регіональні канали Суспільного пропонують відвідати театри з усіх куточків України, не виходячи з дому. Дізнайтеся більше про наші театри, обирайте найцікавіші і приходьте на вистави, як тільки це буде безпечно», — сказала Катерина Жуліна.

Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення. Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Херсонщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Херсон у Фейсбуці та UA: Українському радіо Херсон, а також онлайн на сайті філії.