«Читай Лесю»: команда UA: ХЕРСОН долучилася до читань віршів Лесі Українки

«Читай Лесю»: команда UA: ХЕРСОН долучилася до читань віршів Лесі Українки

22 лют. 2021

До 150-річчя Лесі Українки, яке відзначатимемо 25 лютого, команда UA: ХЕРСОН долучилася до спецпроєкту «Читай Лесю», де команди філій Суспільного декламують вірші поетеси, які їм близькі й особливо відгукнулися.

Читайте також: UA: ХЕРСОН: суспільний мовник завжди поруч

Ініціювала спецпроєкт команда Суспільного Волині. Працівниці Суспільного Херсона підтримали ідею та записали 7 віршів української письменниці. Читання супроводжується фортепіанною музикою та світлинами поетеси різних періодів її життя. 


«Із творчістю Лесі Українки познайомилася, мабуть як і всі, у шкільні роки. Тоді вона мене не вразила. Думаю, через замалий вік. Адже її поезії наповнені думками та почуттями, які ще незнайомі дитині. Переосмислення творчості Лесі відбулося пізніше. Я побачила красу її віршів, силу її особистості, — каже кореспондентка Наталія Тимофєєва. Життя в поетеси було складне, не раз воно кидало їй виклики, але Леся знаходила в собі сили й віру. Вона для мене є прикладом любові до життя та сподівання на краще. Сила слова поетеси в тому, що відчуваєш кожен написаний рядок».


«Її творчістю я захопилася у 16 років. Тоді закінчувала театральну студію у школі мистецтв, і режисер драматичного театру запропонував мені створити сольну програму за творчістю Лесі Українки. І нам це вдалося. У цій програмі я втілювала роль поетеси. Для мене це було дуже відповідально, але від цього отримувала величезне задоволення. Коли читаю її вірші, то бачу все навкруги у більш яскравих фарбах, відчуваю у собі внутрішню силу», — розповідає випускова кореспондентка Еріка Авдєєва

 

«Я не перечитую вірші Лесі Українки щодня, але бувають ситуації, коли її слова зринають в пам’яті і думаєш, що краще і не скажеш. Це вірші людини, яку не зламали ані обставини, ані хвороба. У ній є сила і сміливість. Ними Леся Українка ділилася у своїх віршах. Те, що і зараз змушує когось піднятися, коли важко, усміхнутися, коли на очах сльози, боротися до останнього», — зазначає редакторка Ольга Петренко.

Нагадаємо,  UA: Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Херсонщини можна на сторінці Суспільне Херсон у Фейсбуці та UA: Українському радіо Херсон, а також онлайн на сайті філії.