«Виборчий округ. Місцеві» на UA: ХЕРСОН. Де переглянути 12 випусків проєкту

«Виборчий округ. Місцеві» на UA: ХЕРСОН. Де переглянути 12 випусків проєкту

22 жов. 2020

25 жовтня в Україні обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів. Аби познайомити виборців із кандидатами та політичними партіями, в ефірі Суспільного Херсона з 5  по 21 жовтня виходила програма «Виборчий округ. Місцеві».  

В ефір телеканалу UA: ХЕРСОН вийшло 12 випусків проєкту за участі кандидатів на посаду Херсонського міського голови та кандидатів у депутати Херсонської міської ради.

Херсонська ТВК офіційно зареєструвала 17 кандидатів на посаду Херсонського міського голови. До участі запрошувалися усі кандидати. Цією можливістю скористалися 12 з них:  

«Із 17 зареєстрованих кандидатів на посаду Херсонського міського голови, дали згоду на участь у ефірі 12. Запрошення розсилали усім без виключення, крім двох кандидатів, контакти яких нам не вдалося знайти. Один з кандидатів не прийшов на ефір, через те, що не  знає державної мови, це було його особисте рішення. Інші відмовились від участі без пояснення причини», — розповів продюсер Херсонської  філії Суспільного Рустам Авдєєв

До Херсонської міської ради херсонці мають обрати 54 депутатів. За даними ЦВК, у списках 21 партії, які балотуються до Херсонської міської ради, представлено 928 кандидатів. На кожен ефір запрошували по одному кандидату від 3 партій у порядку їх розташування у виборчому бюлетені. З 21 партії участь у ефірах взяли 18: 

«Так, як запрошували кандидатів за чітко визначеними алгоритмами, деяким це не сподобалось, і вони намагались обрати собі «опонента», однак у таких проханнях ми відмовляли. Так само відмовляли і кандидатам на посаду міського голови, взяти участь у ефірах, до яких запрошували кандидатів до міської ради. Суспільне не має допускати тиску політичних сил на формування власного контенту,  розуміючи це, ми відмовляли кандидатам у їх «забаганках», в тому числі і в обговоренні питань перед ефіром, а такі прохання звучали неодноразово. Після ефірів жоден із кандидатів, які взяли участь у «Виборчому окрузі. Місцеві» не звинуватив Суспільне у недотриманні стандартів», — зазначив Рустам Авдєєв.  

За словами продюсера, це була важка робота для творчої команди проєкту «Виборчий округ. Місцеві» – чесно та об’єктивно реалізувати це аналітичне токшоу. Редакторська група проєкту збирала питання містян до кандидатів, по тим проблемам міста, які їх турбують найбільше, ставили власні питання до кожного кандидата у відповідності до їх програм та надали можливість кожному з них поставити питання один одному. 

«Маючи попередній досвід роботи над проєктом «Виборчий округ. Співбесіда», ми вже розуміли, чого чекати від кандидатів, яких запрошували на «Місцеві», оскільки серед них були і учасники парламентських перегонів 2019 року. Самі кандидати також вже знайомі з форматом програми, знають, що тут їм можуть поставити будь-яке запитання і час у них є лише на конкретні відповіді, — каже ведуча програми Ольга Петренко. Ті, хто погодився взяти участь у ефірі, були до цього готові. Як бачите, таких більшість. Єдиний момент. Ми формували трійки кандидатів на посаду міського голови за алфавітним порядком, а трійки партій – за порядком їх розміщення у виборчому бюлетені і  не змінювали їх принципово, бо були кандидати, які просили перенести їх участь на інший день або поставити їх у «сильнішу» (як вони казали) трійку. Але умови єдині для всіх».   

Також Ольга Петренко зазначила, що вивчаючи програми партій чи кандидатів, команда проєкту знову побачила те, що в них є багато спільних моментів, які повторюються з року в рік і від партії до партії. Це загальні фрази «побудуємо», «подолаємо», «вирішимо». Було важливо це загальне перетворити на конкретне, зрозуміле тим людям, які 25 жовтня прийдуть на виборчі дільниці. Щоб вони розуміли, чи є у кандидата реальний план виконання своєї обіцянки, чи стоять за цими обіцянками розрахунки, з ким він готовий працювати, хто у його команді.

Окрім цього, 22 та 23 жовтня на UA: ХЕРСОН вийдуть програми «Виборчий округ. Місцеві», які будуть присвячені роз’ясненню виборцям того, як буде проходити голосування, скільки бюлетенів вони отримають, кого ми обираємо та як правильно заповнити бюлетень. На ефіри будуть запрошені експерти з Комітету виборців України та Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо, «Виборчий округ» — суспільно-політичний проєкт регіонального мовлення Суспільного, що має на меті налагодити якісний діалог між владою та виборцями, а також надати аналіз професійної діяльності осіб на виборних посадах. Завдяки незаангажованому майданчику Суспільного мовника виборці матимуть змогу розібратися з програмами кандидатів і зробити виважений самостійний вибір.

Публічні співбесіди з кандидатами на посаду Херсонського міського голови та кандидатами у депутати Херсонської міської ради можна передивитися на ютуб-каналі Суспільне ХЕРСОН