UA: ХЕРСОН транслюватиме документальні телепрограми до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

UA: ХЕРСОН транслюватиме документальні телепрограми до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

15 тра. 2020

18 травня, Херсонська філія Суспільного до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу,  транслюватиме чотири документальні телепрограми «Депортовані долі», які вироблені Кримським інформаційним ресурсом "Радіо" Куреш".

Це чотири історії кримських татар, які пережили депортацію 1944 року. Абсолютно не схожі історії, які є готовими сюжетами для художніх фільмів. 

«Ви знаєте, іноді, я намагаюся уявити, як це було, коли радянський комуністичний режим, всього лиш за кілька днів депортував увесь народ з їх рідної землі. Увесь… Але це не вкладається ні в моїй голові, ні в моїй уяві.  Кримські татари досить сильно пов’язані з Херсонщиною, адже після повернення кримських татар із місць депортації, радянська влада продовжувала не впускати їх до Криму і вони оселялися саме в цих місцях. І навіть сьогодні, Херсонщина – стала прихистком для кримських татар, які вимушено залишають Крим, після його анексії Російською Федерацією», — розповідає продюсер UA: ХЕРСОН Рустам Авдєєв.

За словами Рустама Авдєєва, депортація кримськотатарського народу у травні 1944 року і наступні  десятиріччя їх насильницького утримання в місцях вигнання – це злочин радянського режиму, за який, до речі, ніхто не покараний: «Кримські татари та українці – це два братерських народи, нас об’єднує чимало спільного. Тож, в цей траурний день, ми маємо підтримати один одного, маємо згадати тих, хто загинув від рук червоного терору»

Протягом дня новинарі Херсонської філії Суспільного висвітлюватимуть заходи у місті та області, що будуть присвячені 76-м роковинам геноциду кримськотатарського народу. 

«До Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу у Херсоні відбудеться низка заходів. Меджліс запрошує всіх городян та гостей міста до пам’ятного знаку біля кіноконцертної зали «Ювілейний». З 9:00 до 12:00 там проходитимуть пам’ятні заходи. В області організовують кілька автопробігів. Один стартуватиме з площі біля «Ювілейного». Проведуть автопробіг і у Генічеському районі, де після анексії Криму компактно проживають кримські татари – ті, хто не прийняв окупаційну владу півострова. Про всі ці події розповідатимуть новинарі Херсоської філії Суспільного. А ще ми шукаємо героїв для своїх нарисів, через які зможемо передати трагедію цілого народу», — розповідає головна редакторка новин управління виробництва регіонального контенту філії UA: ХЕРСОН Наталія Верлата.

Крім того, на телеканалі UA: ХЕРСОН, Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу буде присвячено і телевізійну програму «Тема дня». Цього разу ефір виходитиме не із телевізійної студії, команда Суспільного Херсону виїхала на запис до будинку очевидиці депортації 1944 року Гульнари Шабанової. 

Також на хвилях  UA: Українського радіо Херсон, в цей трагічний день, лунатимуть історії очевидців депортації, голоси тих, кого не вдалося знищити радянському комуністичному режиму, голоси тих, хто залишився незламним.

Нагадаємо, дивитися всі програми й слідкувати за всіма заходами і випусками новин можна буде онлайн на сторінках UA: ХЕРСОН та UA: Українського радіо Херсон у Фейсбуці, а також на сайті філії. Слухати UA: Українське радіо Херсон можна на сайті філії й на хвилях у Херсоні — 100,6, Чонгарі — 100,7, Новотроїцькому — 102,8 та Василівці — 105,8.