Продюсери, менеджери й шеф-редактори Суспільного обмінялися досвідом із медіаекспертами

Продюсери, менеджери й шеф-редактори Суспільного обмінялися досвідом із медіаекспертами

4 жов. 2018

Наприкінці вересня в межах регіональної конференції Суспільного представники філій НСТУ відвідали низку навчальних семінарів, присвячених управлінню медіапроектами, розвитку персоналу, фінансовим питанням та урізноманітненню інформаційного контенту.

Зокрема, п’ятиденний тренінг із медіаменеджменту для продюсерів і керівників творчих напрямів регіональних філій Суспільного провели старша консультантка з питань персоналу міжнародної компанії Grant Thornton Ліана Хачатрян і продюсер, фахівець зі створення документальних телешоу, який співпрацював із BBC, Ден Бербрідж.

Учасники тренінгу обговорили плинність у сфері ЗМІ та найпоширеніші виклики в управлінні персоналом. Разом із тренеркою присутні окреслили принципи ефективного управління персоналом, роль керівника у створенні згуртованої робочої команди, а також структуру, методи, алгоритми зворотного зв’язку.

За словами Ліани Хачатрян, реформування підприємства, яке переживає нині Суспільне мовлення, – це досвід, якого не треба боятися, у цій ситуації важливо знайти нові методи ефективної роботи і сміливо діяти.

"Мій курс за своєю логікою побудований на практиці – на моєму практичному досвіді й досвіді тих фахівців, які є успішними у своїх галузях. Я пропоную учасникам тільки перевірені інструменти й поради, які працюють і які вони можуть застосувати у своїй роботі. Це сфера, пов’язана з людьми, їх управлінням і мотивацією. Курс навчає, як правильно давати завдання підлеглим, сприяти формуванню відчуття відповідальності, працювати в умовах змін. Найголовніше в цьому – розуміти нестабільність такої конструкції як колектив, бо тут ми працюємо з людиною, в якої все щомиті може змінитися", − пояснила Ліана Хачатрян.

Своєю чергою медіаконсультант Ден Бербрідж зосередив увагу присутніх на розумінні поняття "суспільне мовлення", загальних помилках і неправильних уявленнях про суспільне мовлення. На прикладах із власної практики тренер розповів про етапи виробництва, дистрибуцію та формування бюджету медіапроектів на суспільних мовниках. Також представники філій обговорили, як правильно висвітлювати чутливі для суспільства теми та зробити з нудної нішевої програми зірку глядацьких рейтингів.

Досвід міжнародних фахівців, який учасники отримали на тренінгу, та найкращі практики інших суспільних мовників регіональні філії згодом зможуть застосувати в роботі своїх редакцій.

"Деякі речі ми почули тут уперше. Наприклад, про поділ колективу на вікові групи та способи, форми комунікації й роботи з ними. Багато цікавого дізналися про управління персоналом. З’явилось розуміння, як відбувається становлення компанії, розвиток, її пік і можливий спад. Це важливо для передбачення можливих ризиків на кожному з цих етапів. Я бачу, що й колегам цікавий цей навчальний матеріал − після занять ми обговорюємо пройдені теми, ділимося думками та враженнями. Після тренінгів ми отримаємо презентації цих навчальних програм, щоб працювати з ними у себе в редакції", − розповів продюсер UA: ВОЛИНЬ Костянтин Лоцман.

На тематичному тренінгу для регіональних шеф-редакторів учасники познайомилися з директором зі стратегії та розвитку цифрових медіа компанії 2020 Media International Девідом Хаярдом і продюсером документальних фільмів, медіатренером із питань взаємодії з аудиторією Діном Арнетом.
Присутні удосконалили свої навички у сфері мобільної журналістики, зокрема потренувалися використовувати свій смартфон для креативної зйомки, створювати онлайн-відеоконтент для новин, опанували мистецтво сторітелінгу. Під час навчання йшлося також про методи роботи у відео- й мобільній журналістиці, мультимедійні засоби, що працюють у мінливому світі міжнародних ЗМІ, та інструменти для верифікації даних.

Регіональна конференція Суспільного відбулася за підтримки Європейського Союзу, Міністерства Закордонних справ Німеччини, Deutsche Welle Akademie та BBC Media Action.