Представниці UA: ХЕРСОН відвідали тренінг «Окупований Крим: теми, джерела інформації, безпека»

Представниці UA: ХЕРСОН відвідали тренінг «Окупований Крим: теми, джерела інформації, безпека»

21 лют. 2020

19-20 лютого в Херсоні відбувся тренінг «Окупований Крим: теми, джерела інформації, безпека» організований Медіа-центром «ІРС-Херсон». Під час заходу відбулися зустрічі з представниками органів влади, правоохоронних органів та експертами, які займаються кримською проблематикою.

Тренінг провела головна редакторка ІА Центр журналістських розслідувань, сертифікований тренер (BBC World Service Trust) Валентина Самар.

Упродовж двох днів практичного тренінгу його учасники дізналися про навички роботи з різними видами джерел інформації (люди і бази даних з відкритим доступом); навички роботи із базами даних РФ та окупованого Криму; практичний досвід зі створення мультимедійного контенту з використанням джерел інформації з окупованого Криму та їх перевірки; безпеку журналіста та захист джерел інформації (спікерів). 

«Ця інформація потрібна не тільки для журналістів Херсонщини. Ми бачимо по останнім дослідженням, які зробили інститути масової інформації і інші дослідники, ми бачимо, що тематика Криму дуже мало присутня у засобах масової інформації, і в національних ЗМІ, і в регіональних. В чому причина? Насправді вона не одна, і не тому, що кажуть, що Крим нікому не цікавий, навпаки, він дуже цікавий, але проблема в тому, що журналісти дуже мало працюють над кримською проблематикою. Я маю на увазі не тільки події останніх 6-7 років, це і так саме собою. Крим до цього був і так ізольованим, сильніше, ніж інші регіони, він не був вбудованим в повній мірі в політичне, суспільне і навіть культурне життя, це був такий регіон, куди їздили відпочивати і більшість українців згадує про Крим, по своїм поїздкам на відпочинок, при цьому мало хто занурювався в історію Криму, проблематику кримську, в проблематику базування Чорноморського Флоту, і ті загрози, які несло це базування, проблематику кримськотатарського народу і його право на самовизначення», — зазначає Валентина Самар.

Тренерка також зазначила, що ці теми завжди підіймали і підіймають хайп у суспільстві, але  вони не вивчені, ні політичним колом України, ні експертним, ні дослідницьким. Журналісти мають сьогодні зробити так, щоб ця тема була не просто затребуваною у аудиторії, а журналісти мають зробити цю тему головною у порядку денному України, а від так і всього світу.

У тренінгу взяли участь представниці Херсонської філії Суспільного: кореспондентки Оксана Хлєбус, Еріка Авдєєва та редакторки Ольга Петренко і Галина Воробєй. А також журналісти ЗМІ Херсонської області та півдня України, які працюють або прагнуть працювати із кримською проблематикою та отримати практичні навички роботи із джерелами інформації з тимчасово окупованих територій АР Крим і м. Севастополя.

«Я вже 6 років працюю над темою Криму, і кожного разу ми маємо пам’ятати про безпеку журналіста, а також тих людей, які йдуть з нами на контакт, які є джерелами інформації. Зараз я дізналась про нові ресурси, на яких можна шукати необхідну інформацію, використовуючи її у журналістських розслідуваннях», — розповідає кореспондентка UA: ХЕРСОН Еріка Авдєєва.

За словами редакторки UA: Українського радіо Херсон Галини Воробєй, тренінг виявився надзвичайно корисним і цікавим. Пані Валентина, крім того, що нагадала про події окупації Криму, пояснила, чому так сталося, що передувало подіям 2013-2014 років, які методи інформаційної війни використовували і продовжують використовувати  агенти «руського миру». Протистояти їм, розвінчувати міфи і спростовувати фейки, виводити на «чисту» воду сумнівних осіб - цьому навчали на тренінгу.

«Тренінг з одного боку показав, як насправді ми мало знаємо про Крим, а з іншого – саме він допомагає журналістам дізнатися про інструменти, які допоможуть дізнатися і розповісти про Крим більше. Ми дізналися про ресурси, з якими можна працювати, про роботу із джерелами інформації. Учасники тренінгу змогли одразу ж перевірити себе під час практичного завдання, провівши своє розслідування, використовуючи ці інструменти», Ольга Петренко.