UA: ХЕРСОН відкрив телерадіомузей

UA: ХЕРСОН відкрив телерадіомузей

19 лис. 2019

Напередодні Дня працівника радіо, телебачення і зв’язку України на UA: ХЕРСОН відкрили музей технологічного обладнання, котре використовували на колишній Херсонській обласній телерадіокомпанії.

У музеї представлений майже весь процес відеовиробництва в телерадіокомпанії: від кіноплівки – до CD карти, враховуючи всі проміжні стадії: VHS, super VHS, Betacam, MiniDV. Серед експонатів – камери, відеомагнітофони, носії, штативи, аудіомагнітофони, світильники, вимірювальне обладнання. Найдорожчий експонат – камера Betakam. Найстаріший – радійний мікрофон 1951 року.

«У цьому році ми відзначаємо 60 років з дня утворення Херсонської студії телебачення та 75 років радіостудії. Великий довгий шлях пройшла телерадіокомпанія, а тепер філія Суспільного. Техніка, на якій починали працювати наші попередники, дуже відрізняється від тієї, що зараз стоїть у студії та монтажних апаратних. Тому вирішили зібрати в одному місці те, що знайшли по закуткам, і зберегти для нащадків. Вже зараз деякі речі можна вважати раритетом. Ми часто проводимо екскурсії філією і тепер відвідувачам можна буде показати і експонати, на яких раніше працювали наші фахівці, подивитись сучасне студійне обладнання й порівняти», — розповідає менеджерка UA: ХЕРСОН Оксана Шило

Також менеджерка подякувала всім працівникам філії, хто відгукнувся й на волонтерських засадах приймав участь у створенні музею – від ремонтних робіт до пошуку техніки та облаштуванні приміщення. Це Вадим Хоменко, Тетяна Дешкант, Вадим Плохенко і багато інших. 

До речі, більшість апаратури знаходиться у робочому стані. Усього поки що виставили 31 експонат і декілька рідких фото, але вже й після відкриття музею люди продовжують приносити історичні речі.  

«Звісно всю сімдесятип’ятирічну історію радіо та шістдесятирічну  – телебачення, не вмістити у цьому музеї. Та добре, що відтепер ми маємо місце, де зібрані унікальні експонати. Всі ці речі раніше використовували для того, аби радіо та телебачення звучало у кожній домівці області. Нам є чим пишатися, тому сподіваюся, що згодом ми розширимо наш музей. І він поповниться не лише обладнанням, а і фото людей, які в різні роки створювали регіональний контент для наших слухачів та глядачів», — каже продюсер UA: ХЕРСОН Василь Середюк.

Для проведення екскурсій та отримання інформації можна звернутися до контакт-центру за номером телефону: (0552) 22-42-42 або надіслати листа на електронну пошту: khersonsuspilne@gmail.com.