«Суспільне: коли разом» — спецпроєкт від регіональних філій

«Суспільне: коли разом» — спецпроєкт від регіональних філій

18 лис. 2019

До Дня працівників радіо, телебачення та зв’язку телеканал UA: ПОДІЛЛЯ ініціював створення спецпроєкту «Суспільне: коли разом». Це серія роликів про те, як Суспільне стає «інформаційним містком» між людиною, яка потребує допомоги, та громадянським суспільством, що відгукується на заклик. 

Кожна із цих історій розкриває місію Суспільного — доносити до людей інформацію такою, якою вона є, а також розвивати рівень довіри до суспільного телебачення та одне до одного.

До проєкту, крім Хмельницької, долучилися ще шість філій: UA: ХЕРСОН, UA: СУМИ, UA: ЖИТОМИР, UA: КАРПАТИ, UA: ЗАПОРІЖЖЯ та UA: ДОНБАС.

«Проєкт «Суспільне: коли разом» — свідчення того, як Суспільний мовник стає в регіонах каталізатором вирішення локальних проблем самою ж громадою. Неупередженість, збалансованість у висвітленні подій — це викликає довіру глядача й слухача. І найголовніше — дає поштовх до об’єднання та дії. Ми не вирішуємо за когось, ми пропонуємо шлях розв’язання проблеми в правовому полі. На кшталт шаблону, який можна застосувати в інших подібних ситуаціях», — прокоментувала продюсерка UA: ПОДІЛЛЯ Любов Тімкова.

На думку продюсерки, спільні проєкти філій Суспільного мовника об’єднують регіони в один медіапростір.

«Проєкт «Суспільне: коли разом» показав, у чому сила суспільного телебачення: насамперед у довірі до нього людей, які переконані — якщо сюжет про них покажуть на Суспільному, то їхня проблема обов’язково вирішиться: відгукнеться й влада, і громада, і просто небайдужі люди. Найголовніше те, що Суспільне не залишає героїв своїх сюжетів напризволяще, а супроводжує їх аж до цілковитого вирішення проблеми», — зазначила лінійна продюсерка телебачення Наталія Паляниця.

Керівник групи монтажу проєкту Олександр Крентовський розповів, що був вражений людськими долями, складними життєвими ситуаціями: серед яких і покинуте немовля з Хмельниччини, й обпечена дівчинка з Херсонщини, і хлопець з інвалідністю із Сумщини, який жив без води, та інші герої, які потребували допомоги.

Відеоролик від UA: ПОДІЛЛЯ розповідає, як після виходу сюжету про неправильне облаштування тактильної плитки в Хмельницькому та проблеми людей із вадами зору через це плитку переклали відповідно до стандартів.

UA: ХЕРСОН розповів історію про допомогу хворим дітям через збір коштів та про привернення уваги до проблеми доступності в місті

«До нас часто звертаються люди по допомогу. Вони щиро вірять у велику силу телебачення, у те, що ми можемо допомогти вирішити проблеми, навіть там, де більшість безсила. І ми дуже раді, що часто так є насправді. Це підтверджують і ці дві історії, які розповіли наші новинарі. Повірте, їх дуже багато. А буде ще більше. Бо за два роки існування Суспільного ми справді здобули довіру суспільства», розповів продюсер UA: ХЕРСОН Василь Середюк.

Житомирська філія в проєкті «Суспільне: коли разом» розповіла історію про відновлення звукового сигналу на світлофорах міста Житомира для людей із вадами зору.

«З ініціативою зробити таку справу виступила громадська організація «Територія здоров’я, краси та успіху». Її очільниця Ірина Снігурівська звернулася до Житомирської філії Суспільного після того, як тривалий час не могла отримати відповідь від міської влади щодо відновлення звукового сигналу на світлофорах. Після виходу в ефір сюжету на таку ініціативу відгукнулися й у міській раді, і комунальні служби. Одразу ж відновили звуковий сигнал на шести світлофорах Житомира, і цей процес триває далі», поділилася продюсерка UA: ЖИТОМИР Таміла Бутко.

Донбаська філія в проєкті «Суспільне: коли разом» також підтримала тему інклюзії. Героєм сюжету став краматорець із вадами зору

«Коли в Краматорську на одному з перехресть встановили тактильну плитку для людей із вадами зору, до нас звернувся краматорець, який захотів поділитися радістю та перевірити на практиці, як працює нововведення. Виявилося, що плитку поклали з порушеннями, і вона стала просто небезпечною для пішохода. Після виходу сюжету в ефір недоліки виправили, і перехрестя стало зручним та безпечним. Пишаємося, що нам вдалося допомогти герою та іншим мешканцям міста з такими проблемами», розповів продюсер UA: ДОНБАС Сергій Нощенко.

Ролик виробництва UA: СУМИ присвячений відновленню водопостачання у квартирі сумчанина Максима, у якого ДЦП. Він мешкає в комунальній квартирі, де має одну кімнату. Через непорозуміння щодо заміни вхідних дверей сусіди відрізали водопровідні й каналізаційні труби, які підходили до кімнати хлопця. Влада пів року не відновлювала водопостачання. Зрештою, це вдалося зробити завдяки втручанню журналістів.

«Потрібно пам’ятати про те, навіщо й для кого ти працюєш щодня. Але з наближенням професійного свята ще й дуже корисно нагадувати про це собі й глядачам конкретними прикладами. Тож ідею продюсерки Хмельницької філії Любові Тімкової створити серію роликів про те, які проблеми вирішуються спільними зусиллями, ми охоче підтримали», — розповіла продюсерка UA: СУМИ Оксана Кириленко.

Команда UA: КАРПАТИ підготувала відео про прикарпатського активіста Євгена Тавенка. Він бореться проти вирубування лісів. Два місяці тому його будинок підпалили. Євген переконаний: це пов’язано з тим, що він знімає та публікує в соцмережах місця незаконного вирубування. Журналісти Прикарпатської філії Суспільного стали свідками пожежі та першими розповіли історію Євгена в ЗМІ. 

«Коли наші колеги з Хмельницького запропонували зробити спільний проєкт, команда UA: КАРПАТИ з радістю долучилася, — каже продюсерка Прикарпатської філії Суспільного Галина Держипільська. — Ми обрали історію з підпалом будинку в горах небайдужого мешканця й активіста Євгена Тавенка, бо ще раз хочемо привернути увагу до цієї проблеми та робитимемо це стільки разів, скільки буде потрібно. Команда Суспільного й далі стежить за розвитком подій і позицією правоохоронних органів, аби винним не вдалося уникнути покарання».

UA: ЗАПОРІЖЖЯ у своєму відео розповідає про Олександра Гороховського, художника-ілюстратора, який чотири роки працював над оформленням повного видання книжки відомого запорізького письменника, утім благодійний проєкт опинився під загрозою через нестачу коштів. Тоді він звернувся до UA: ЗАПОРІЖЖЯ. Після виходу сюжету за п’ять місяців громада перерахувала потрібні для завершення роботи кошти.