За підтримки UA: ХЕРСОН відбудеться фестиваль «Український кавун – солодке диво»

За підтримки UA: ХЕРСОН відбудеться фестиваль «Український кавун – солодке диво»

8 сер. 2019

У суботу, 10 серпня, о 09:00 на набережній Голої Пристані відбудеться XVI Всеукраїнський фестиваль «Український кавун – солодке диво». Близько десяти ОТГ, міст, сільських рад зареєстровані як учасники фестивальних виставок та близько двадцяти фермерських господарств представлятимуть свою продукцію.

UА: ХЕРСОН – інформаційний партнер події.

Традиційно в рамках фестивалю проходять: виставка-ярмарок, дегустація баштанної та іншої сільськогосподарської продукції, конкурси: «Найбільше солодке диво», «Краща експозиція виставки-ярмарку» (сільгоспвиробників, місцевих товаровиробників), майстер-класи з карвінгу та інших видів декоративно-прикладного мистецтва, концертно-розважальна програма та ігри

Що очікувати цього року, розповіли організатори та учасники фестивалю у програмі «Ранок» на UA: ХЕРСОН.

«Однією з родзинок Голопристанщини є фестиваль «Український кавун – солодке диво». Він збирає багато друзів. Мета – розпочати збір баштанних культур. Ми поєднали сільськогосподарські традиції з національними. Тому у цей день будемо хизуватися найбільшим кавуном, динею, гарбузом. Цього року буде конкурс художніх вирізів на кавунах: троянди, надписи. Будемо в прямому ефірі варити бекмес», – розповів міський голова Голої Пристані Олександр Бабич.

«Перші фестивалі, які проходили, були стартом для відправлення річковим транспортом, баржею до Києва кавунів. Це відбувалось напередодні Дня Незалежності. Це перший етап. Другий етап – коли почали виготовляти з плодів кавуна, дині і гарбуза різні смаколики. У фестивалі, який буде відбуватися, ми будемо проводити так звану «закриту дегустацію». Тобто, близько 10 зразків вітчизняної, іноземної селекції будуть куштувати гості нашого свята і давати свою оцінку за різними смаковими показниками. На базі цих оцінок ми потім разом з мерією і «Землею Таврії» виберемо кращий народний кавун», зазначив в.о. директора південної державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту водних проблем і міліорації Національної академії аграрних наук України Володимир Лимар.


Також, організатори запрошують майстрів карвінгу. Для цього потрібно заповнити та надіслати свою заявку. 

«Ми не могли не підтримати фестиваль, який можна вважати одним із найголовніших на Херсонщині, – зазначив продюсер Херсонської філії Суспільного Василь Середюк. – Херсонський кавун – відомий всій Україні, а цьогоріч ще й отримав власний національний бренд. Ми радіємо за наших сільгоспвиробників, і в свою чергу, готові допомагати в популяризації як бренду, так і Херсонщини загалом. Організатори постаралися на славу. Обіцяють незабутні враження гостям фестивалю. А  UA: Херсон обов’язково поділиться ними зі своїми глядачами».

Події фестивалю широко висвітлюватимуть на телеканалі UА: ХЕРСОН та UA: Українському радіо Херсон. Побачити трансляцію урочистого відкриття фестивалю наживо можна буде на сторінці Херсонської філії Суспільного у Фейсбук. В ефір також вийдуть репортажі новинарів про відкриття й закриття фестивалю.