«Славутич — це Україна» — цієї неділі на Суспільне Херсон

«Славутич — це Україна» — цієї неділі на Суспільне Херсон

11 тра. 2023

Свідчення очевидців та унікальні відеокадри боротьби Славутича з окупантами — у неділю, 14 травня, о 21:00 дивіться в ефірі Суспільне Херсон та інших місцевих каналів Суспільного Мовлення телепрем’єру документального проєкту Суспільне Чернігів «Славутич — це Україна»

«Це історія про захоплення мужністю і силою українського народу маленького незламного містечка Славутич. Раджу всім подивитися й освіжити в пам’яті ті події й емоції і ще раз переконатися в тому, що Славутич — це Україна», — каже виконувач обов’язків генпродюсера регіонального мовлення Суспільного Артем Шелковий

«Кожне українське місто, кожна громада, має свою унікальну історію окупації. Історія Славутича дуже відрізняється від всього, що ми бачили в Чернігівській області. Це дуже сучасне місто, побудоване одразу після Чорнобильської катастрофи, розташоване в лісах, в стороні від центральних трас. Коли росіяни наступали на Чернігівщину, на Київ, вони спочатку обійшли Славутич, і вже перед виходом російські війська спробували захопити місто. Їм це не вдалось завдяки місцевим мешканцям, котрі зупинили їх буквально голіруч. Це про героїзм, про справжніх українців, хоча, дуже багато людей у Славутичі народилися в росії і вважали себе росіянами до 24 лютого 2022 року», — каже головна редакторка Суспільне Чернігів Алла Скорик

У перші тижні повномасштабної війни Славутич став одним із небагатьох українських островів посеред окупованої території Півночі України, відтак опинився у повній ізоляції. Наприкінці березня, перед звільненням Київщини та Чернігівщини, окупанти зайшли у місто. Мешканці Славутича зустріли їх велелюдним мітингом і прогнали. Автор фільму, продюсер новин Суспільне Чернігів Андрій Тіток, раніше зазначав, що «коли російські військові зайшли в Славутич, їх пішли проганяти звідти містяни, не боячись російських куль і гранат», а такого сильного спротиву чужинцям «не очікували як російські окупанти, так і самі люди».

Читайте також: Спротив Славутича російській окупації — у новому документальному проєкті Суспільне Чернігів «Славутич — це Україна»

Бої за Славутич, як російські танки три дні затримували українські військові, озброєні лише автоматами, мирний протест тисяч містян, виживання мешканців в умовах блекауту і проблем з постачанням продуктів та, врешті, вигнання росіян з міста — про все це команда Суспільне Чернігів розповідає у документальному проєкті «Славутич — це Україна». Онлайн місцеві канали Суспільного Мовлення можна дивитися на сайтах регіональних філій.

Нагадаємо, ютуб-прем’єра документального проєкту «Славутич — це Україна» відбулася 30 квітня. Це третій документальний проєкт Суспільне Чернігів про воєнну агресію росії на Чернігівщині. Перший з них — трилогія «Битва за Чернігів», вийшла наприкінці 2022 року. Прем’єра ще одного фільму — #Лютий #Опір #Прилукивідбулася у лютому 2023 року. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

На Херсонщині 一  це телеканал Суспільне Херсон, Українське Радіо Херсон та цифрові платформи: