Виїзні теледискусії про виклики країни — на місцевих каналах Суспільного

Виїзні теледискусії про виклики країни — на місцевих каналах Суспільного

20 кві. 2023

Команда Суспільного Мовлення розповідає про життя країни під час повномасштабної війни й історії мешканців прифронтових і тилових громад. Суспільне Одеса разом із регіональною командою Суспільного Мовлення відзняли виїзні телевізійні дискусії про виклики, які долають аграрії Півдня України. Першу з них — про виноробство у регіоні — побачать глядачі всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» на місцевих каналах Суспільного Мовлення 20 квітня о 20:00. Повтор — у суботу о 18:00

Агропромисловий комплекс Півдня України, зокрема виноробна галузь, зазнав трансформацій під час повномасштабної війни. Саме у південних регіонах зосереджено близько 80% виноробства країни. Команда Суспільного вирішила провести дискусію між виноробами, представниками торгових мереж та посадовцями про те, як і чим сьогодні живе галузь, яких змін зазнала через війну, чи поменшає вин українського виробництва на полицях магазинів, які умови для цієї галузі пропонує законодавство.

«Наша команда пропрацювала теми, підготувала експертний та гостьовий пул. У цьому нам допомогла співпраця з Одеським аграрним університетом та департаментом аграрного розвитку Одеської обласної державної адміністрації, зокрема Алла Андріївна Стоянова, яка є однією зі співавторок змін до закону, що регламентує роботу виноробів. Її підтримка була дуже ресурсною — тема аграрного сектору є специфічною і при підготовці дискусії кожна порада була цінною, — розповідає продюсерка з виробництва Суспільне Одеса Олена Кваша. — Було цікаво і відповідально. Це був наш другий масштабний проєкт (після зйомок опери “Катерина”) під час війни. Дякую всім, хто долучився до цієї дискусії»

Виїзні зйомки за допомогою пересувної телевізійної станції Суспільного відбулися у Шабо на Одещині. Технічно найскладніше було пропрацювати всі безпекові моменти. 

«Вважаю, що формат виїзних студій і публічних дискусій може бути хорошим майданчиком для дослідження локальних проблем регіонів, висвітлення таких тем в ефірах і обговорення їх на національному рівні. Тож ми намагалися зробити випуски цих програм максимально інформативними, доступними і зрозумілими, дискусії живими і насиченими», — каже Сергій Жулін, головний режисер регіонального мовлення Суспільного.

«Метою нашого проєкту, як і місією Суспільного, є налагодження громадського діалогу. Такі дискусії в громадах, які транслюються на національному рівні, сприяють розвитку громадської відповідальності. Люди матимуть можливість обговорювати нагальні проблеми та теми, бути почутими, а ми, зі своєї сторони, зробимо все, щоб це було цікаво і збалансовано», — зазначила шеф-редакторка проєкту виїзних дискусій регіональної команди Суспільного Ольга Кутишенко

Загалом, виїзні дискусії громад України — це можливість показати життя мешканців міст поза обласними центрами, розповісти про виклики та досвід мешканців регіонів з перших вуст. Команда Суспільного Мовлення планує продовжити знімати виїзні дискусії у громадах України.

«Суспільне — це платформа, де жителі громад можуть висловитися, поділитися досвідом, чути одне одного, спільно знаходити розв’язання проблем. Тому одним із наших пріоритетів на найближчі роки — розбудова якісного медіасередовища у регіонах, зокрема через гіперлокальну мережу кореспондентів Суспільного», — розповів Артем Шелковий, виконувач обов’язків генпродюсера регіонального мовлення Суспільного.

Читайте також: Суспільне Херсон поліпшить якість виїзних знімань та прямих включень

Учасниками прем’єрного випуску виїзних дискусій стали: 

  • Алла Стоянова, директорка департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА;
  • Ірина Ковальова, директорка Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова»;
  • Юрій Шелехов, директор промислово-торговельної компанії;
  • Геннадій Бамбура, голова Болградської районної державної адміністрації;
  • Раїса Вожегова, академік Національної академії аграрних наук України;
  • Ніла Філіпович, фахівчиня закупівлі та продажу алкогольної продукції торговельних мереж;
  • Віктор Кожухаренко, голова сільськогосподарського фермерського господарства;
  • Василь Братінов, засновник компанії-виробника вин.

Ведучі — Олександр Єльцов та Світлана Стеценко.

«Тему та проблематику запропонувала місцева команда Суспільне Одеса, а ми вже на місці намагалися зʼясувати з експертами, як ці питання можна вирішити та що для цього потрібно. Вийшла справді жива дискусія. Глядачі зможуть побачити, як через спілкування можна прийти до розв’язання проблем», — переконаний ведучий інформаційного вечора «Суспільне. Спротив» Олександр Єльцов.

«Надзвичайно великий обсяг інформації ми опрацювали впродовж цієї дискусії. Намагалися зробити так, щоб голос кожного із запрошених спікерів був почутий. Баланс думок і повнота інформації — це те, що є в цих 54-х хвилинах», — каже ведуча інформаційного вечора «Суспільне. Спротив» Світлана Стеценко.

Команда Суспільне Одеса підготувала і радіоверсію проєкту. Окрім того текстові матеріали про дискусію вийдуть на сайтах Суспільне Новини та в онлайн-виданні «Одеське життя», яке є інфопартнером Суспільне Одеса. Ще дві телевізійні дискусії з аграрної тематики — про фінансові питання й забезпечення кадрами та розмінування полів також покажуть місцеві канали Суспільного Мовлення в межах інформаційного вечора «Суспільне. Спротив» у вихідні квітня й травня.

Дивіться «Суспільне. Спротив» щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00, з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного, включно із Суспільне Крим. Онлайн «Суспільне. Спротив» можна переглядати на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення, і на ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород, Суспільне Львів. Інтерв’ю та репортажі для проєкту від регіональної команди — на ютуб-каналах філій Суспільного. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.