«Кримське питання» на Суспільному: російська агресія в культурних продуктах

«Кримське питання» на Суспільному: російська агресія в культурних продуктах

10 гру. 2022

Як росіяни розповсюджували свої наративи через фільми, літературу, фестивалі? Що має протиставити цьому українське суспільство та як повернути кримським містам і селам їхні історичні назви? 

11 грудня о 20:00 на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення* та 10 грудня о 20:00 на каналі Суспільне Крим дивіться токшоу «Кримське питання». Ведуча Олеся Вакуленко обговорить з експертами російську агресію, яку роками насаджували у культурних продуктах.

Росія протягом десятиліть докладала зусиль для того, щоб створити культурне підґрунтя для вторгнення в Україну. Її наративи у фільмах, літературі та фестивалях були спрямовані на те, щоб максимально послабити нашу країну й не випускати її зі сфери свого культурного, медійного та будь-якого іншого впливу. Головним елементом російської пропаганди було створення наративу про єдине культурне поле. Одним із ключових наративів російської інформаційної кампанії була теза, що «росіяни й українці — один народ». 

З початком повномасштабної війни у 2022 році росіяни особливу увагу звертають на освіту, культуру й медійний супровід своїх дій на окупованих територіях. Вони призначають керівників у театрах, музеях, створюють цілу мережу місцевих пропагандистських медіа: телеграм-канали, газети, сайти новин, телебачення на базі захоплених студій і телеканалів. 

Читайте також: Правосуддя для рф: проєкт незалежних журналістів «Засудити Росію» — на Суспільному

Це обговоримо у «Кримському питанні». Гостями ефіру стануть: 

  • Заза Буадзе, український кінорежисер та сценарист;
  • Мартін-Олександр Кислий, кандидат історичних наук, викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія»;
  • Вадим Поздняков, український громадський активіст, співзасновник проєктів «Декомунізація. Україна»  та «Мова. Харків».

Дивіться онлайн «Кримське питання» на сайтах місцевих телеканалів Суспільного, а запис — на ютуб-каналі Суспільне Крим. 

У попередніх випусках проєкту «Кримське питання» йшлося про таке: 

«Кримське питання» створено регіональною командою Суспільного Мовлення. Мета проєкту — повернути Крим в інформаційну повістку України та світу. Вперше телеглядачі побачили його у лютому, проте через повномасштабне вторгнення проєкт довелося тимчасово призупинити. Над «Кримським питанням» працюють журналісти й редактори Суспільне Крим спільно із Суспільне Львів

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Суспільне Крим — офіційний сайт телеканалу Суспільного Мовлення Суспільне Крим, всеукраїнського супутникового телеканалу, який мовить 24/7.

* Крім Суспільне Донбас.