Подкаст Суспільне Херсон «Мандри без зусиль» — серед номінантів аудіопремії «Слушно»

Подкаст Суспільне Херсон «Мандри без зусиль» — серед номінантів аудіопремії «Слушно»

15 вер. 2022

28 подкастів Суспільного у шести категоріях — серед номінантів аудіопремії «Слушно», започаткованої медіасервісом MEGOGO. До списку увійшов подкаст від команди Суспільне Херсон про невідомі туристичні маршрути національними парками області — «Мандри без зусиль». Голосування, де слухачі обиратимуть найулюбленіші українськомовні подкасти, триватиме із 13 до 29 вересня включно, а вже 30 вересня, в Міжнародний день подкастів, оголосять результати. 

Подкасти Суспільного представлені у категоріях: про історію та суспільство (11 подкастів), журналістські розслідування (6 подкастів), про культуру (6 подкастів), про науку та технології (2 подкасти), лайфстайл-подкаст (2 подкасти), про спорт (1 подкаст).

Для того, щоб проголосувати, необхідно авторизуватися на сайті премії та обрати свого фаворита у відповідній категорії, натиснувши на кнопку «Голосувати». Кожен слухач може віддати свій голос лише за один подкаст у кожній з категорій. 

Також крім вибору слухачів, команда MEGOGO Audio обере подкасти, які отримають відзнаки медіасервісу. Один із номінантів отримає головну нагороду — гран-прі премії «Слушно».

Читайте також: 8 проєктів Суспільного потрапили у шортлист премії «Честь Професії»

Список номінантів Суспільного аудіопремії «Слушно»

           Про культуру

Знакові твори української та зарубіжної літератури з фондів Українського Радіо. Один дотик — і ви вже наодинці з культовими текстами.

Все, що варто уваги в українській сучасній музиці одразу з’являється у «Вікенді Нової Музики» від Радіо Промінь, де щотижня артисти презентують свої свіженькі релізи та розповідають не лише про музику. 

Що робить українську культуру такою цікавою? Якими є наші зв’язки з європейською та світовою культурою? Дізнаємось у розмовах з відомими експертками й експертами з української історії, літератури, мистецтва, філософії та кіно. Подкаст створено командою Kult: Podcast на замовлення Суспільного. 

Найцікавіше про Євробачення від ведучої Анни Тульєвої. Слухачі подкасту «Вотсап, Eurovision» Суспільного Євробачення знайдуть для себе тематичні новини та їх обговорення, спілкування з учасниками Нацвідбору й інші історії про конкурс.

Аудіоказки від Суспільного відтепер у подкастах. Вмикайте дітям в укриттях, у довгій дорозі чи коли змушені залишатися у домівках під час комендантської години.

Коли нам добре або погано ми звертаємось до одного з ідеальних винаходів людства — книжки. Чи є місце для читання під час війни? На які книги варто звернути увагу зараз, а про які краще забути назавжди? Ці та інші питання ведуча та керівниця відділу літературних програм Радіо Культура Олена Гусейнова обговорює з відомими письменниками, видавцями, критиками, літературознавцями та іншими гостями подкасту «Книгосховище».

               Про історію й суспільство

Музейний експонат — це ілюстрація історії, яку вдалося зберегти, її наочний фрагмент. Який шлях він пройшов, аби опинитись у високих музейних залах? У подкасті «Код експоната» команда Суспільне Львів зазирає у музеї, аби обрати найцікавіші експонати й розповісти слухачам їхні історії. 

Подкаст команди Суспільне Харків, де в центрі уваги — історичні події в Харкові часів Української революції 1917–1921 років. Українська революція минулого століття заклала фундамент новітньої української державності, а відгомін її наслідків — тоталітарного режиму Радянського Союзу — досі формує порядок денний Харківщини. 

Подкаст від команди Суспільне Івано-Франківськ — це особисті історії людей про генеалогію власного роду, а також коментарі науковців, краєзнавців, генетиків та інших фахівців. 

Подкаст від Суспільне Рівне «Вулиця шумить» — про те, що сталося у Рівному та області вперше і змінило хід історії. Наприклад: поява залізниці, перші фотоательє, як Рівне стало столицею УНР та інші цікавинки.

Подкаст про кораблебудування у Миколаєві від команди Суспільне Миколаїв. Корабельні історії звучать у проєкті не тільки за допомогою дат та фактів, а й у розмовах з істориками, краєзнавцями, науковими співробітниками Музею суднобудування і флоту, суднобудівниками.

Подкаст про історію радянських масових депортацій із Західної України у 1944–1953 роках. Що пам’ятають ті, кого позбавили рідних домівок та у товарних вагонах вивезли до Сибіру, Далекого Сходу та Середньої Азії? Автори подкасту розшукали людей, які погодилися поділитися своїми історіями. Це спогади про те, як вони долали холод і голод, здобували освіту, зберігали свої традиції та врешті поверталися додому. Дехто з них вперше наважився розповісти про свій досвід. Подкаст створено громадською організацією «Після тиші» на замовлення Суспільного.

Тридцять головних подій української незалежності. Як вони змінили нашу країну? Про що згадують учасники подій, а що досі замовчують? Чому саме ці історії важливі та чому їх варто пам’ятати? Розповідає засновник сайту й телепрограми «Історична правда» Вахтанг Кіпіані у подкасті Радіо Культура «Ліки від амнезії».

Як звучав листопад 2013-го та яка тональність була у лютому 2014-го? Якою була участь музикантів у подіях Майдану? Якою була роль музики у часи штурму, ескалації та відпочинку? Редактори Радіо Промінь знайшли аудіозаписи тих часів, розпитали музикантів, які виступали на сцені і на барикадах. 

Як війна торкнулася правових питань в Україні? Чи можливо захистити себе в умовах воєнного стану? Як державні установи змінюють свою роботу та як це впливає на нас? З усіма цими питаннями розбирається виконавча продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська з гостями подкасту «На час війни» від Українського Радіо.

Від методичок КДБ до міфу про «хороших русскіх». Вивчаємо анатомію російських інформаційних спецоперацій. Чим вони небезпечні та як ми можемо їм протидіяти? Екстрасенси, гороскопи, соцмережі та інші інструменти інформаційної війни.

Історії буковинок, які змінюють суспільство. У подкасті журналістки Суспільне Чернівці говорять із сучасницями, які реабілітують після війни, дають можливість реалізуватись жінкам, котрі потерпають від домашнього насильства, роблять жінок з інвалідністю «видимими» в  соціумі.

             Про спорт 

Спорт значно більший за рекорди, перемоги та поразки. Журналісти Суспільне Спорт Олексій Мандзій та Сергій Захарченко спробують довести це своїми розмовами про актуальні новини тижня. У кожному епізоді ведучі коментують головні спортивні події, щоб повністю усвідомити їхній контекст.

Читайте також: Другий сезон токшоу «Інструкція. Війна» — відтепер у форматі подкастів

              Про науку та технології

У які наукові міфи ми схильні вірити й чому? Чи діє на нас 25-й кадр? Наскільки реальна загроза підвищення рівня океану на десятки метрів через потепління? Розвінчуємо ці та інші стереотипи з автором найвідоміших українських технотрилерів Максом Кідруком.

Чому ветеран, який повернувся з війни, шукає під подушкою гранату? Чому дворічна дитина не дивиться в очі, а школяр заважає вчитися цілому класу? Причина — у головному мозку, а відповіді в «Головному подкасті». За даними ВООЗ, 8 мільйонів українців живуть із психічними розладами. Якими бувають розлади та як їм давати раду — розберемо на прикладі клінічних кейсів за допомогою психіатра, кандидата медичних наук Андрія Бондарчука. Подкаст створений науково-популярним медіа «Куншт» на замовлення Суспільного Мовлення.

           Лайфстайл-подкаст

Війна наповнює тривогою кожну сферу нашого життя, але професіонали своєї справи продовжують працювати, не зважаючи ні на що. Як війна вплинула на них? Що їх надихає зараз? Наскільки змінився їхній звичний день після 24 лютого? Про це та багато іншого дізнається Тарас Ібрагімов, журналіст Суспільне Новини, у розмовах з гостями подкасту «Відбій тривоги».

Подкаст про невідомі туристичні маршрути національними парками Херсонщини від команди Суспільне Херсон.

             Журналістські розслідування

У цьому подкасті Вадим Міський щодня викриває російські фейки й відправляє їх услід за кораблем. Поки російські війська прагнуть нас знищити фізично, кремлівські фейки — намагаються зламати наш дух і волю до спротиву. Знати фейки в обличчя — це озброїтися в інформаційній війні. Подкаст готує «Детектора медіа» спільно з Українським Радіо.

Подкаст команди Суспільне Харків розповідає про авіакатастрофу Ан-26, яка сталася 25 вересня 2020 року і забрала життя 26 курсантів та офіцерів Харківського університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба.  

Контрабанду на Закарпатті намагався побороти кожен президент, голова ОДА та керівник правоохоронних структур. У чому ж секрет її «живучості» та якими насправді є масштаби — слухайте в епізодах подкасту від команди Суспільне Ужгород.

Кількість убитих цивільних у Бучі свідчить про сотні воєнних злочинів, скоєних російськими військовими. Журналісти подкасту проводять розслідування про розстріл сім’ї Чікмарьових та їхніх сусідів, щоб встановити конкретний підрозділ.

Найжахливіші справи останніх 20 років. Що штовхає людей на скоєння злочинів? Як ведуться розслідування та чи отримують винні достатнє покарання? Спробуємо знайти відповіді у реальних історіях, які дивують більше за будь-який детектив.

Документальний подкаст присвячений катастрофам, що сколихнули всю країну. Їх причини, наслідки та жертви. Чи можна було б відвернути лихо? Як використати трагічний досвід у майбутньому? Деталі розслідувань, що тривають роками.

Віддавайте голос та підтримуйте улюблений подкаст Суспільного на сайті премії. 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.