Історичні події світанку Незалежності — дивіться на Суспільному «Колапс: як українці зруйнували імперію зла»

Історичні події світанку Незалежності — дивіться на Суспільному «Колапс: як українці зруйнували імперію зла»

24 сер. 2022

24 серпня телеканали регіональної мережі Суспільного Мовлення покажуть два епізоди документального серіалу «Колапс: як українці зруйнували імперію зла», що розвінчує пропагандистські міфи про причини й передумови здобуття Україною незалежності у 1991 році. 

Стрічка розповідає про роль українців у розпаді СРСР та відображає український погляд на глобальні події. Документальний серіал відкрив доступ глядачам до колись таємних документів КДБ і ЦРУ, а також зібрав спогади тих, хто приймав рішення та був безпосереднім свідком й учасником масових процесів, які охопили терени цілого СРСР.

Читайте також: Про відважних українців минулого та сучасності — у спецпроєктах Суспільного до Дня Незалежності

Об 11:00 вийде третя серія — «Без ейфорії» — про події 21 серпня 1991 року. Депутати з Народної ради вимагають скликання позачергової сесії Верховної Ради. Кравчук вагається. ГКЧП тікає у Шереметьєво і там їх заарештовують.

Що зупинило штурм московського Білого дому? Чи був Горбачов причетним до заколоту? У Москві — емоційний пік серпневих подій, у Києві — події лише починають розгортатися.

Головні герої епізоду: Іван Заєць, Володимир Філенко, Ярослав Кендзьор, Марія Бурмака, Артемій Троїцький, Євгеній Кисельов, Марта Дичок, Микола Вересень, Сергій Плохій, Геннадій Бурбуліс.

Читайте також: Історії свідків Незалежності, включення з міст України, аналітика — спецефір «Суспільне. Спротив»

О 16:05 телеглядачі регіональної мережі телеканалів Суспільного побачать епізод «Незалежність», який детально розповідає про історичний день 24 серпня 1991 року. У ній глядачі дізнаються, що відбувалося за лаштунками історичного засідання Верховної Ради; як вдалося переконати комуністичну більшість Верховної Ради проголосувати за Акт проголошення незалежності України та хто зіграв ключову роль у пошуках компромісу. 

Головні герої епізоду: Леонід Кравчук, Іван Заєць, Оксана Забужко, Віталій Портніков, Юрій Костенко, Володимир Філенко, Олександр Мороз, Олександр Бандурка, Ярослав Кендзьор, Марта Дичок, Микола Вересень, Катерина Ющенко.

Нагадаємо, виробництвом документального серіалу «Колапс. Як українці зруйнували імперію зла» на замовлення Суспільного мовника займалася команда кінематографістів-документалістів з Esse Production House. Режисер серіалу — Сергій Лисенко, оператор — Сергій Михальчук, продюсери — Ольга Бесхмельниціна та Віталій Шереметьєв.

Від Суспільного до команди творців проєкту увійшли сценарист Олександр Зінченко, продюсер та автор ідеї Ярослав Лодигін, продюсери Ірина Бубнова та Сергій Недзельський.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.