«Зовсім новий погляд». Відгуки скадовчан про проєкт «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент»

«Зовсім новий погляд». Відгуки скадовчан про проєкт «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент»

25 січ. 2022

25 січня у малій залі Скадовського міського будинку культури ім. Т. Шевченка презентували телепроєкт, створений для Суспільного, «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент». На подію запрошували громадськість й усіх, кому цікава історія й невідомі факти про вирощування бавовни у регіоні.

У 30-і роки на полях скадовських колгоспів почали вирощувати бавовник. Для переробки його 1932 року в Скадовську спорудили бавовноочисний завод. Загалом, навколо міста були поселення спецпереселенців з Центральної та Середньої Азії. У телепроєкті задокументовано спогади, які пережили колишні працівники заводу та членів їхніх сімей. Зі скадовчанами зустрілися автор ідеї проєкту Ібрагім Сулейманов, сценарист Дементій Білий та тимчасова виконувачка обов’язків продюсерки Суспільне Херсон Еріка Авдєєва. 

Читайте також: «Це – історія репресій». У Херсоні презентували телепроєкт «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент»

«Враження одне має бути у людей, які це переглядають: радянська влада 一  влада злочинна. 70 років радянської влади 一  то роки погибелі, занепаду національних традицій, роки знищення народів, 一  переконаний краєзнавесь Олег Лиховид. 一 Нам показали Скадовськ й архівні документи. Варто переглянути усім, подивитися в очі тих людей, яких вже немає серед живих. Я показував фотографії жінок, які працювали у нас, на бавовнику, це дівчата від 18 до 30 років, але вигляд мали на 50-60».

«Дуже цікава історія Херсонщини і Скадовщини, вирощування бавовнику. З цього фільму виокремила для себе історичні події. Варто переглянути усім, незалежно від віку», 一 Олена Мавриді, екскурсоводка Скадовського музею.

«Яка бавовна у нашому краї і де воно таке було? Було, і працювали люди, і згадують наші дідусі і бабусі. Сушили той бавовник, збирали його взимку. Він дуже колючий, різали руки і ноги. У нас дуже працьовитий народ, якого тільки лиха не пережили, змогли вижити у такі складні часи. Все це треба знати, щоб рухатися далі. Зараз нам теж не просто, але не можна опускати рук. Фільм для всіх. Це зовсім новий погляд. Цей пласт історії у нас якось припорошився, вам вдалося підняли його корені», 一 Наталя Тангел, жителька Скадовська.

Загалом, прем’єра проєкту відбулася цими вихідними на UA: ХЕРСОН та всіх регіональних телеканалах Суспільного. Це розповідь про те, якими методами радянська влада намагалася акліматизувати бавовник із Центральної та Середньої Азії руками депортованих селян. Проєкт виготовила команда херсонців через конкурс «Створюй із Суспільним»

Нагадаємо, у грудні 2020 року оголосили переможців конкурсу творчих проєктів «Створюй із Суспільним». 29 проєктів успішно пройшли фінальний етап відбору. Від Херсону пройшов проєкт «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент».

Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. В Херсонській області — це телеканал UA: ХЕРСОН і радіо Українське радіо Херсон. Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами й випусками новин Херсонщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Херсон у Фейсбуці та Українському радіо Херсон, а також онлайн на сайті філії.