«Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент» 一 команда запрошує в Скадовськ на презентацію проєкту

«Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент» 一 команда запрошує в Скадовськ на презентацію проєкту

24 січ. 2022

25 січня о 12:00 у малій залі Скадовського міського будинку культури ім. Т. Шевченка (Скадовськ, вул. Маріїнська, 66) презентуватимуть документальний проєкт «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент». Вхід на подію вільний. 

Прем’єра проєкту відбулася цими вихідними на UA: ХЕРСОН та всіх регіональних телеканалах Суспільного. Це розповідь про те, якими методами радянська влада намагалася акліматизувати бавовник із Центральної та Середньої Азії руками депортованих селян. Автори програми відшукали в архівах унікальні відеокадри, зібрали коментарі істориків, фахівців з вирощування бавовни і очевидців подій.  Проєкт виготовила команда херсонців через конкурс «Створюй із Суспільним»

Читайте також: «Це – історія репресій». У Херсоні презентували телепроєкт «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент»

Про те, як шукали матеріали, кого залучали до зйомок та чому обрали досліджувати у стрічці саме цю тему 一  запитайте особисто авторів проєкту на презентації у Скадовську. Участь візьмуть: 

  • Ібрагім Сулейманов, автор ідеї проєкту. 
  • Дементій Білий, сценарист проєкту.
  • Еріка Авдєєва, тимчасова виконувачка обов’язків продюсерки Суспільне Херсон.

Як раніше зазначив Ібрагім Сулейманов, в чотирьох серіях про херсонську бавовну команда стрічки розповідає «про кров та страждання тисячі жителів Середньої Азії, яких радянська влада депортувала в херсонські степи», більшість інформації проєкту — невідомі або маловідомі факти: це спогади очевидців, архівні матеріали, «справжні людські історії, від яких стине кров».

За словами тимчасової виконувачки обов’язків продюсерки Херсонської філії Суспільного Еріки Авдєєвої, «у цій темі не має жодної структурованої інформації, а тому її доводилось збирати із різних джерел та ретельно перевіряти».

Участь у презентації можлива за умови дотримання карантинних вимог: наявність маски та сертифікату про повну вакцинацію або негативний ПЛР-тест, зроблений не раніше ніж за 72 години.

Нагадаємо, у грудні 2020 року оголосили переможців конкурсу творчих проєктів «Створюй із Суспільним». 29 проєктів успішно пройшли фінальний етап відбору. Від Херсону пройшов проєкт «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент».

Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. В Херсонській області — це телеканал UA: ХЕРСОН і радіо Українське радіо Херсон. Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами й випусками новин Херсонщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Херсон у Фейсбуці та Українському радіо Херсон, а також онлайн на сайті філії.