«Це – історія репресій». У Херсоні презентували телепроєкт «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент»

«Це – історія репресій». У Херсоні презентували телепроєкт «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент»

13 січ. 2022

12 січня у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олеся Гончара (вул. Героїв Крут, 2) відбувся передпоказ-презентація документальної програми «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент», яка невдовзі вийде на  UA: ХЕРСОН та всіх регіональних телеканалах Суспільного.

Читайте також: 2021-ий разом із Суспільне Херсон. Згадаємо, як було

Перегляд проєкту був безкоштовним та відбувався з дотриманням карантинних обмежень. Презентували документальну програму автор ідеї проєкту Ібрагім Сулейманов, сценарист проєкту Дементій Білий та тимчасова виконувачка обов’язків продюсерки Суспільне Херсон Еріка Авдєєва.

У проєкті показали історію невдалого радянського експерименту із вирощування бавовнику на Херсонщині у радянський період та якими методами радянська влада намагалася досягти своєї мети – акліматизувати бавовник із Центральної та Середньої Азії руками депортованих селян. 


«Взагалі, ця тема - наболіле для нашої історії, для нашого краю. Це історія репресій, страждань людських, це уже мало хто пам’ятає, нам було важливо усе це підняти, розповісти, знайти документи, фото, кінохроніку і ми бачимо за реакцією людей, що їм було цікаво подивитися, як було насправді з нашою херсонською бавовною», зазначає сценарист проєкту Дементій Білий.

Показ відвідали більше 30 глядачів. Після перегляду фільмів вони жваво обговорювали побачене з творчою командою проєкту, ділилися власними історіями, а також подякували за правдивість розказаної історії, підкреслюючи важливість проєкту. 

Лікар-хірург лікарні імені Лучанського (колись це була медично-санітарна частина бавовняного комбінату) Олександр Красножан прийшов на презентацію проєкту. Він у Херсоні живе вже у третьому поколінні. І доля Херсона для нього особиста.

«Я завжди казав про те, що Херсон був дуже гарним містом, доки з 1952 року не почали будувати бавовняний комбінат. Це призвело до дуже страшних наслідків. Як до національно-етнографічних, так і до економічних. Виселяли українців під час колективізації, заселяли росіянами і всі корінні херсонці про це знають. Це дуже велика скрута і горе нашого регіону. У фільмі про це сказано і немало. Я дуже вдячний творцям цього фільму», подякував Олександр Красножан.

Глядач Георгій Бьянов відмітив, що ця тема нібито і знайома херсонцям, а багато її аспектів перебуває поза увагою. Він звернув увагу на той факт, що багато-хто з місцевих жителів вірить фейкам, щодо цього комбінату і вирощуванню бавовнику, який, як виявляється, зробив багато шкоди людям і землі. Георгій вважає, що цей проєкт має позитивно вплинути на процес осмислювання нашої історії.

«Відгуків багато гарних, я задоволений. Хвилювався, що тема болісна для Херсона, і як люди сприймуть. Чотири серії, начебто, небагато, це стислий формат, а інформації стільки, що нам складно було показати усю. Але це і плюс, бо фільм вийшов динамічний і ця динаміка спонукає хотіти дізнатися, що буде далі», розповідає автор ідеї проєкту Ібрагім Сулейманов.

«Головне, що ми сьогодні побачили реакцію глядачів, дізнались, що найбільше їх цікавить з даної теми. Питання, які вони ставили після перегляду, практично повністю співпадають з тим матеріалом, який буде показано у наступних серіях. Тобто, усі відповіді будуть отримані. На мій погляд, це хороший результат», каже тимчасова виконувачка обов’язків продюсерки Суспільне Херсон Еріка Авдєєва.

Нагадаємо, у грудні 2020 року оголосили переможців конкурсу творчих проєктів «Створюй із Суспільним». 29 проєктів успішно пройшли фінальний етап відбору. Від Херсону пройшов проєкт «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент».

Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. В Херсонській області — це телеканал UA: ХЕРСОН і радіо Українське радіо Херсон. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами й випусками новин Херсонщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Херсон у Фейсбуці та Українському радіо Херсон, а також онлайн на сайті філії.