Суспільне Херсон запрошує на передпоказ документальної програми «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент»

Суспільне Херсон запрошує на передпоказ документальної програми «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент»

10 січ. 2022

12 січня о 13:00 у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олеся Гончара (вул. Героїв Крут, 2) відбудеться передпоказ-презентація документальної програми «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент», який невдовзі вийде на  UA: ХЕРСОН та всіх регіональних телеканалах Суспільного.

Читайте також: 2021-ий разом із Суспільне Херсон. Згадаємо, як було

Презентуватимуть документальну програму автор ідеї проєкту Ібрагім Сулейманов, сценарист проєкту Дементій Білий та тимчасова виконувачка обов’язків продюсерки Суспільне Херсон Еріка Авдєєва.

У проєкті покажуть історію невдалого радянського експерименту із вирощування бавовнику на Херсонщині у радянський період та якими методами радянська влада намагалася досягти своєї мети – акліматизувати бавовник із Центральної та Середньої Азії руками депортованих селян. 

Серії охоплюють період з початку 20-х років минулого століття і закінчуються розповіддю про сьогодення: у четвертій серії йдеться про те, у які руїни перетворився один із найбільших бавовняних комбінатів на теренах України, команда стрічки покаже нові експерименти над вирощуванням бавовнику за часів відновлення незалежності України. У програмах використовують архівне відео та коментарі істориків, фахівців з вирощування бавовни і очевидців подій, показаних у проєкті.  

За словами тимчасової виконувачки обов’язків продюсерки Херсонської філії Суспільного Еріки Авдєєвої, це проєкт про маловідому історію регіону, замовчувані довгий час факти злочинів радянської влади.

«Продакшн працював у архівах, виїздив по регіону, аби зібрати приховані та забуті факти. Робота дійсно була ґрунтовною та складною, адже по цій темі не має жодної структурованої інформації, а тому її доводилось збирати із різних джерел та ретельно перевіряти. Велику допомогу для проєкту надав Державний архів Херсонської області, де було знайдено справи репресованих селян, факти злочинних дій радянської влади та головне – архів допоміг з пошуком та оцифруванням архівного відео відповідного періоду. Це унікальний продукт, який має зацікавити нашу аудиторію», зазначає Еріка Авдєєва.

Ібрагім Сулейманов зазначає, що у більшості херсонців ХБК залишився в пам’яті як величезний комбінат, або як згадка про велич СРСР. Але мало хто знає про інші, не менш цікаві, і більшою мірою, трагічні сторони цієї історії. 

«В чотирьох серіях про херсонську бавовну ми намагалися розповісти про весь комплекс питань пов’язаних з бавовною. Від ідеї вирощування бавовни на півдні України до краху одного з найбільших бавовняних комбінатів в Європі. Ця історія про кров та страждання тисячі жителів Середньої Азії, яких радянська влада депортувала в херсонські степи, ця історія про насильницьке вирощування бавовни в херсонських степах і це історія про велич і крах одного з найбільших виробничих підприємств міста Херсона, розповідає Ібрагім Сулейманов. Більшість з того, про що буде йти мова в цих програмах — невідомі або маловідомі історії нашого краю і саме це, на мою думку, буде найбільш цікаве для глядача. Тут і спогади очевидців, і архівні матеріали, а головне нам вдалося зафіксувати та задокументувати справжні людські історії, від яких стине кров».

Вхід на передпоказ вільний. Захід відбудеться за умов дотримання всіх карантинних вимог.

Нагадаємо, у грудні 2020 року оголосили переможців конкурсу творчих проєктів «Створюй із Суспільним». 29 проєктів успішно пройшли фінальний етап відбору. Від Херсону пройшов проєкт «Херсонська бавовна або невдалий радянський експеримент».

Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. В Херсонській області — це телеканал UA: ХЕРСОН і радіо Українське радіо Херсон. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами й випусками новин Херсонщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Херсон у Фейсбуці та Українському радіо Херсон, а також онлайн на сайті філії.