Історії-спогади людей, які пережили Голодомор у дитячому віці — спецпроєкт від Суспільне Херсон

Історії-спогади людей, які пережили Голодомор у дитячому віці — спецпроєкт від Суспільне Херсон

24 лис. 2021

До Дня пам’яті жертв Голодоморів команда Суспільне Херсон підготувала спецпроєкт «Де пам’ять не мовчить». В ефірі UA: ХЕРСОН та всіх регіональних телеканалів Суспільного  спецпроєкт виходитиме 27 листопада.

Читайте також: «Червона зона» — спільний спецпроєкт UA: ХЕРСОН з місцевими медіа

Телеглядачі побачать 7 історій, кожна з них – це спогади тих, хто пережив Голодомор у дитячому віці. Аби обрати ці історії, команда Суспільне Херсон кілька днів провела в обласному архіві, перечитавши більше сотні особистих справ.

За словами тимчасово виконувачки обов’язків продюсерки Херсонської філії Суспільного Еріки Авдєєвої, зйомки тривали кілька днів поблизу тих сіл, які у 30-х роках постраждали від Голодомору. У зйомках взяли участь сім дітей – вихованців театральної студії Заслуженої діячки мистецтв України Тетяни Князєвої.

«Працювати над спецпроєктом “Де пам’ять не мовчить” було складно, але в мене була мрія зробити реконструкцію тих важких часів і показати пережите очима дітей. Реконструкція — річ не проста, участь дітей у зйомках з такої тематики — теж завдання не з легких. Втім наше величезне бажання показати спогади тих, хто пережив Голодомор, допомогло досягти мети. Перед зйомками ми з дітьми прочитали історії, які вони мали втілити, трохи поспілкувались розповідаючи, що пережили їх ровесники у 30-х роках. Чесно кажучи, я була вражена, як до цього поставилися діти. У їхніх очах було співчуття, а іноді й сльози», — розповідає Еріка Авдєєва.

Консультантом з реконструкції став історик та краєзнавець Андрій Лопушинський. Тексти спогадів озвучили актори Херсонського академічного обласного музично-драматичного  театру ім. М. Куліша. Реквізит для зйомок надали Херсонський Фаховий коледж культури та мистецтв, а також Херсонський обласний Центр народної творчості.

«У 21-му столітті досить складно відтворити образи людей та побуту першої половини 20-го століття, адже досить сильно змінилась матеріальна культура та архітектура населених пунктів. Особливо це стосується інтер’єрів хат – практично неможливо зараз знайти хату з традиційною піччю. Досить складним є також підбір костюмів та предметів побуту. Але нам вдалось подолати ці труднощі і створити гармонійні образи тих років. Дуже допомогли нам жителі села Тягинка, а особливо Тетяна Половинка та Анатолій Бабич, які сприяли у зйомці в батьківській хатині 30-х років», — каже Андрій Лопушинський

Подивитися спецпроєкт онлайн можна буде на сайті філії, сторінці Суспільне Херсон у Фейсбуці та ютуб-каналі філії.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. В Херсонській області — це телеканал UA: ХЕРСОН і радіо Українське радіо Херсон. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами й випусками новин Херсонщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Херсон у Фейсбуці та Українському радіо Херсон, а також онлайн на сайті філії.