Команда Суспільного в Херсоні зібрала найцікавіші факти про козаків

Команда Суспільного в Херсоні зібрала найцікавіші факти про козаків

13 жов. 2021

До Дня захисників і захисниць України команда Суспільне Херсон підготувала спецпроєкт «6 фактів про козаків». Телеглядачі побачать спецпроєкт в ефірі UA: ХЕРСОН та всіх регіональних телеканалів Суспільного  з 14 по 17 жовтня.

Читайте також: Регіональні проєкти — на новому ютуб-каналі «Суспільне Країна»

За словами тимчасово виконувачки обов’язків продюсерки Херсонської філії Суспільного Еріки Авдєєвої, зйомки відбулися в місцях козацьких поселень у пониззі Дніпра, поблизу Кам’янської Січі.

«Херсонщина – козацький край. І ми ще раз хотіли цим спецпроєктом наголосити на цьому, показати історію й справжніх козаків без прикрас і вигадок. До участі у зйомках ми запросили істориків, які займаються реконструкцією. Зйомки тривали 2 дні. Працювати було нелегко, знімали на відкритій місцевості з 6-ої ранку, був дуже сильний вітер. Та вважаю, що ми впорались», — розповідає Еріка Авдєєва.

У роликах телеглядачі побачать 6 цікавих фактів про козаків. Наприклад, про те, як вони варили каву, рибалили, навчалися. Щодо текстового варіанту і самих зйомок, команда Суспільне Херсон консультувалася з істориком, який досліджує культуру і історію козацтва Андрієм Лопушинським. Він був присутнім на усіх зйомках спецпроєкту, і сам став учасником кількох міжпрограмок. 

«Я маю 20 років досвіду музейної роботи. Працював спочатку реставратором, потім став науковим співробітником. Науковий профіль – історія козацтва. З 2009 року почав займатися історичною реконструкцією – виготовленням і використанням реплік історичних предметів на масових заходах. Тому з радістю погодився взяти участь у спецпроєкті», — каже Андрій Лопушинський.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Херсонщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Херсон у Фейсбуці та Українському радіо Херсон, а також онлайн на сайті філії.