Всеукраїнська прем’єра нового сезону проєкту про нацспільноти — «Відтінки України» на UA: ХЕРСОН

Всеукраїнська прем’єра нового сезону проєкту про нацспільноти — «Відтінки України» на UA: ХЕРСОН

24 вер. 2021

Прем’єрний випуск другого сезону проєкту «Відтінки України» стартує 25 вересня — глядачі UA: ХЕРСОН та усіх регіональних телеканалів Суспільного дивитимуться програму щосуботи о 19:15

2 жовтня о 9:45 проєкт покажуть на телеканалі UA: ПЕРШИЙ, а 4 жовтня о 10:50 —  на UA: КУЛЬТУРА.

Читайте також: «До розвитку через толерантність» — онлайн-дискусія на Суспільному щодо контенту про нацспільноти

«Відтінки України» — цикл документальних сторітелінгових відеоісторій про національні спільноти та корінні народи України. Проєкт розкриє глядачам мультикультурність країни, унікальні таланти людей, які мешкають у різних куточках нашої держави. Герої говорять і державною українською, і мовою своєї національної спільноти, зберігають традиції своїх предків і шанують культуру всієї України. Над створенням програми працювали Координаційний центр мовлення національних меншин Суспільного та регіональні команди з Одеси, Закарпаття та Буковини, керуючись Концепцією мовлення з тематики національних меншин Національної суспільної телерадіокомпанії України.

«Найбільше пишаюся командою нашого проєкту, якій вдається знайомити між собою українців, розповідаючи про тих, хто живе поряд. У “Відтінках України” показуємо життя людей зсередини, відкриваємо їхній особливий особистий досвід. Переконана, що відеоісторії проєкту стануть відкриттям для багатьох наших телеглядачів. І після перегляду кожного епізоду всі ми будемо на крок ближчими один до одного, більш відкритими й емпатичними», — розповіла координаторка проєкту й керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного Анастасія Гудима.

У першому випуску нового сезону програми «Відтінки України» вже цієї суботи  глядачі дізнаються про життєвий шлях караїмки Софії Ялпачик та про Людмилу Боляк, яка береже словацькі традиції. 

У наступних програмах глядачі побачать історії представників нацспільнот з усіх куточків України: румунів, вірменів, поляків, албанців, гагаузів та багатьох інших. Всього у цьогорічному сезоні «Відтінків України» Суспільне покаже 20 відеорозповідей.

Нагадаємо, показ випусків першого сезону «Відтінків України» на регіональних телеканалах Суспільного розпочався восени минулого року. Тоді телеглядачам представили 24 короткометражні документальні історії про талановитих представників 17 національних спільнот, що живуть в Україні.

23 вересня 2021 року в Радіохабі Академії суспільного мовлення в Києві офіційно презентували регіональним командам Суспільного та міжнародним партнерам другий сезон національного медіапроєкту «Відтінки України». Під час презентації учасники долучилися до дискусії «До розвитку через толерантність: яким має бути контент про національні спільноти та корінні народи?», а також переглянули три нових епізоди проєкту. Подію провели в межах проєкту «ЄС та Рада Європи працюють разом задля підтримки свободи медіа в Україні».

Нагадаємо, Суспільне мовлення — єдине медіа в Україні, яке постійно створює проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них  — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.