«Історії дітей, які, попри війну, йдуть до мрій»: прем’єра проєкту «Голоси Донбасу» на Суспільному

«Історії дітей, які, попри війну, йдуть до мрій»: прем’єра проєкту «Голоси Донбасу» на Суспільному

10 вер. 2021

11 вересня о 19:00 на всіх регіональних телеканалах Суспільного стартує проєкт «Голоси Донбасу». Серію телепрограм виготовила команда під керівництвом Азада Сафарова у межах відкритого конкурсу «Створюй з Суспільним».

Читайте також: «Створюй із Суспільним — 2022». Стартує відкритий відбір регіональних телепроектів

Азад Сафаров займається волонтерством, допомагає дітям, що живуть на лінії розмежування. Разом із захисницею прав дітей Оленою Розвадовською часто їздить на Донбас та допомагає малечі, яка живе біля фронту.

«Помічали, що в суспільстві існує багато хибних уявлень, стереотипів про людей, які живуть там. Мовляв, вони пасивні й чекають тільки подачок з неба. Ми ж на досвіді бачили інше. Тому думали зробити історії про 12 активістів із цього регіону. Але під час пітчингу генпродюсерка регіонального мовлення Марія Фрей одразу запропонувала нам сконцентруватися на дітях. Це нас тільки порадувало. Тобто, по суті, ідея проєкту остаточно сформувалася на самому пітчингу, за що ми вдячні Суспільному», — розповідає про історію виникнення ідеї автор Азад Сафаров.

Всього на глядача чекають 12 випусків циклу «Голоси Донбасу». В них юні герої з Донбасу руйнуватимуть стереотипи про пасивність і бездіяльність мешканців Сходу. Активісти з Донеччини та Луганщини говорять українською і виступають за проєвропейський розвиток України. Кожну історію вони розповідають особисто.

«"Голоси Донбасу" — це про дітей і підлітків. Адже це майбутнє покоління і саме вони формуватимуть життя регіону. Нам важливо було через історії яскравих і талановитих дітей показати, в яких важких воєнних умовах ростуть ці діти. Але, попри війну, йдуть до своїх мрій», — зауважує Азад Сафаров.

«Руйнувати стереотипи — це важливо, але проєкт не тільки про це, а й про реальні, красиві історії дітей. Їх варто переглянути, бо це цікаво. Так само через історії цих дітей можна побачити й умови життя в містах та селищах Донбасу. Зокрема й тих, що розташовані поблизу лінії фронту», — каже т.в.о. продюсера Суспільного Донбас Олександр Марченко

Автор проєкту переконаний: аби викоренити стереотипи про Донбас зі свідомості громадян «потрібно говорити».

«Багато стереотипів, пропаганди з боку російських медіа. Найкраща протиотрута — показувати історії людей», — зазначив Азад Сафаров

Так, наприклад, 7-річний Назар з Золотого бореться за чистоту вулиць і парків міста. А 11-річний Данило з прифронтового Світлодарська піклується про всіх безпритульних собак, яких власники залишили, тікаючи від війни.

 «Кожен з героїв закарбувався в пам’яті, і ми точно могли б зробити більше, ніж 12 історій. Вразила непохитність перед своєю мрією, рішучість, впевненість дітей. А ще — розуміння того, що вони проживають своє дитинство поруч з війною, але жодним чином не показують себе жертвами, навпаки: проактивні, не чекають допомоги, а допомагають іншим. Один з веселих моментів був, коли один з наших героїв заявив категорично, що буде давати інтерв’ю тільки українською», — розповідає Азад.

Нагадаємо, у серпні 2021 року стартувала нова хвиля відбору «Створюй із Суспільним — 2022». Заявки прийматимуть до 30 вересня. У 2020 році для реалізації було відібрано 68 проєктів. 

Місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Новини регіонів України читайте на сайті suspilne.media.