"Прокуратура вбиває": херсонці вийшли на мітинг (ВІДЕО)

17:39, 29 лис. 2019
 

Димові шашки, бите скло, чотири протоколи за дрібне хуліганство. 29-го листопада у Херсоні відбувся мітинг "Прокуратура вбиває". Розпочався він об 11:00 під будівлею обласної прокуратури.

Заклики прийти на мітинг розмістили на своїх сторінках у соціальних мережах представники громадських організацій.

"Сьогоднішнім пікетом ми хочемо привернути увагу до найрезонансніших справ, ми хочемо того, щоб прокуратура взяла на контроль всі справи. І ми як громадськість будемо створювати ініціативну групу, яка буде контролювати хід розслідування всіх резонансних справ, включно з Кондаловим - останньою справою. Ми будемо наполягати на зміні запобіжних заходів там, де це необхідно, щоб люди, які підозрюються у вчиненні тяжких злочинів, не гуляли на свободі, а були доставлені до зали суду і не створювали небезпеки для інших людей", - розказав координатор громадського руху "Хвиля" у Херсонській області Олександр Тарасов.

На мітинг до обласної прокуратури прийшла мати убитого недавно Олександра Кондалова Наталя:

"Хочу справедливості для мого сина, тому що я вважаю, що неправильно, що людина, яка показала місце, де мій син закопаний (в мережі з’явилося відео, як він це все робив на машині) - і він зараз сидить вдома під домашнім арештом. Я з цим не згодна".

Підтримує матір Олександра і його однокласниця Анастасія Грищук:

"Все місто говорило про це протягом тижня. Намагалися його знайти, намагалися щось зробити. Дуже мало було дій з боку поліції. І у даний час рішення суду некоректне, тому що людина, яка, як мінімум, причасна до цього, він повинен знаходитись у в’язниці. Це мінімальна кара, яку він може отримати. Просто так залишати цю справу не можна".

Прийшли під прокуратуру бабусі та дідусь загиблого 7-го жовтня при пожежі на вулиці Олеся Гончара юнака. Говорять, обурені тим, що винні у загибелі їх онука та його дівчини досі не покарані.

"Люди говорили, показували, що будинок горить, діти кричать, а пожежні відповіли, що "Не заважайте нам працювати". Це просто бездіяльність, ніхто нічого не робить. Нам ніхто нічого не відповідає. Чомусь суцільна бездіяльність", - говорить бабуся загиблого Галина Луніна.

Учасники акції прийшли з плакатами та вимагали відставки очільника прокуратури Херсонської області Віталія Тригубенка. За пів години від початку учасники мітингу почали кидати в будівлю димові шашки.

Через деякий час мітингарів впустили до будівлі та запросили до діалогу. Очільник обласної прокуратури разом з колегами намагалися відповісти на усі питання присутніх. Зокрема, щодо запобіжного заходу підозрюваному у вбивстві Олександра Кондалова херсонський місцевий прокурор Костянтин Гуляков сказав наступне:

"Слідчий за погодженням з прокурором звернулися з клопотанням про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і винятково тримання під вартою, оскільки особа вчинила злочин, особливо тяжкий злочин, це вбивство. Ми звернулися до суду, але суд, розглянувши клопотання слідчого, погодженого прокурором, відмовив у задоволенні цього клопотання і обрав запобіжний захід, який є менш серйознішим, ніж тримання під вартою, менш суворішим, і обрав цілодобовий домашній арешт".

У прокуратурі пообіцяли зустрітися з учасниками мітингу за тиждень. Сьогоднішні події біля обласної прокуратури прокоментувала телефоном речниця Нацполіції в області Тетяна Пшонь:

"За фактами неправомірних дій, які відбувалися сьогодні біля прокуратури Херсонської області, чотирьох осіб доставлено до Херсонського відділу поліції і складено протоколи про адміністративне правопорушення за статею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме – дрібне хуліганство".

Нагадаємо, 22-річний Олександр Кондалов пішов з дому 10-го листопада. 11-го його оголосили у розшук. Тіло хлопця знайшли через 11 днів біля селища Молодіжне у передмісті Херсона. Наразі правоохоронці встановили особу, яку підозрюють у вбивстві. Ним виявився знайомий Кондалова, з яким він зустрівся ввечері напередодні зникнення. Міський суд не взяв підозрюваного під варту, запобіжним заходом обрали цілодобовий домашній арешт.

Щодо пожежі - сталася вона у триповерховому будинку на вулиці Олеся Гончара у Херсоні 7 жовтня. Зайнялась двокімнатна квартира на першому поверсі, згодом сталося сильне задимлення усього під’їзду. Попередня причина загоряння – необережне поводження з вогнем власниці квартири. Двоє постраждалих від пожежі потрапили у лікарні Херсона. Це були хлопець 1999-го та дівчина 2001-го року народження. Згодом вони померли.

Оксана Страмнова, Володимир Чепинога.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі