Працівники Збур’ївського рибгоспу скаржаться на квоти на вилов риби (ВІДЕО)

19:21, 19 лис. 2019
 
Працівники Збур’ївського рибгоспу скаржаться на квоти на вилов риби (ВІДЕО)

Другий місяць працівники Збур’ївського рибного господарства не виходять на роботу, бо квоти на вилов риби закінчилися. Держрибагенство знизило квоту для вилову краснопірки, щуки, коропа і карася. За словами рибалки Олексія Рябова, минулого року на Херсонщині виловлювали 500-600 тонн карася на рік. Цього року знизили до 179 тонн:

"Ось тут наші баркаси стоять. Вже засипало їх листям. Без роботи, тому що закінчилася квота. Ми не можемо і не маємо права ловити карася. Збур′ївський кут славився карасем. Ми завжди давали об′єми".  

Про закінчення ліміту на вилов карася, розказує Олексій Рябов, інформували керівництво облдержадміністрації два місяці тому. Для того, щоб вийти на воду, говорить чоловік, треба додатковий ліміт на карася - 300 тонн до кінця року:

"Залишилася квота на тарань, ляща і на судака. А всі інші квоти закінчилися. Вони були з самого початку занижені. 70 тонн товстолоба на Херсонську область - нерозумно. Він завжди не лімітувався. Ви розумієте? З нелімітованого - на 70 тонн! У нас 24 користувача на пониззя Дніпра Херсонщини. Це скільки вони мають право виловити? Так само і по карасю: нам дали 179 тонн, а ми завжди ловили 500-600".

Микола Бритвін, голова рибколгоспу "Перемога", говорить, що другий місяць не отримують прибутків, а податки доводиться сплачувати:

"У рибгоспі працює поки що 60 людей. Всі 60 стоять. Вони не можуть вийти, тому що ліміти. Без ліміту ми ловити рибу не можемо.  Відсутність ліміту позбавляє рибалок робочих місць. Заробітну плату ми отримати не можемо, тому що ми не виробляємо продукцію. Прогодувати сім′ї ми не можемо".

За словами Миколи Бритвіна, додаткові ліміти розроблені, зараз перебувають на розгляді у кількох міністерствах. Чоловік додає, що ліміти науково обґрунтовані й розробленні агентством й інститутом рибного господарства. Треба лише їх підписати:

"Це питання не таке глобальне і його можна вирішити. Тим паче, всі документи, які стосуються лімітів, зібрані й перебувають в міністерстві".

Нагадаємо, вчора на площі Свободи у Херсоні о 10-й годині зібрались близько 400 працівників рибного господарства області. Їх вимоги були адресовані Міністерству екології. Люди просили, щоб їм збільшили квоти на вилов риби у Дніпро-Бузькій системі. О 16-й годині того ж дня ініціативна група працівників рибного господарства зустрілась із заступником голови обласної державної адміністрації Сергієм Козирем. Він пообіцяв за два дні вивчити питання та допомогти.

Ольга Ляшенко, Володимир Чепинога.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі