У Херсонському державному університеті написали радіодиктант національної єдності (ВІДЕО)

15:12, 8 лис. 2019
 
У Херсонському державному університеті написали радіодиктант національної єдності (ВІДЕО)

У Херсонському державному університеті сьогодні працювали п’ять локацій, де всі охочі могли написати Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. За словами проректора з наукової роботи Сергія Омельчука, до півтисячі людей виявили бажання перевірити своє знання української.

Всеукраїнський радіодиктант проводиться вдев’яднадцяте. Херсонський державний університет долучається до цього заходу десятий рік, розповідає проректор з наукової роботи Сергій Омельчук:

"Основна мета цього заходу - це не лише перевірити грамотність тих, хто бере участь, але об’єднати всіх учасників освітнього процесу навколо мови, нації та ментальності. Цього року унікальність полягає в тому, що можна фотографувати, скріншотити, робити світлини і відправляти на електронну пошту протягом 15 хвилин після того, як відбудеться цей захід".

Перевірити свої знання виявили бажання не тільки студенти та викладачі ВНЗ, але і представники "Університету третього покоління", який діє тут. Раїсі Дзярик 69 років. Жінка приїхала з Білозерського району.

Аспірантка факультету української філології та журналістики Тамара Мандич говорить, що бере участь у написанні радіодиктанту з першого курсу навчання в Державному університеті:

"Кожен рік цікаво простежити динаміку, хочеться кожен раз написати абсолютно без помилок. Оскільки я філолог - це моя професійна і громадянська позиція постійно бути на варті грамотності. Насамперед своєї, бо треба починати із себе. До нової редакції українського правопису я ставлюся позитивно, оскільки через свій фах я розумію, що всі ті варіанти чи рекомендації - вони є автентичними ознаками української мови".

Серед присутніх були і ті, хто вперше писав радіодиктант.

"Враження дуже позитивні, тому що я не можу сказати, що він був занадто складний. Дійсно, були деякі родини, над якими треба було задуматися, але все ж таки головна місія, яку ми виконали, - це є єднання нашого українського народу", - говорить доцентка кафедри теорії та методики фізичного виховання Вікторія Коваль.

Нагадаємо, текст сьогоднішнього диктанту було складено з урахуванням змін до українського правопису, які уряд ухвалив 22-го травня цього року. Всеукраїнський диктант національної єдності вперше написали 2000-го року.

Анна Тонг, Володимир Чепинога.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі