На трасі під Новою Каховкою протестували аграрії (ВІДЕО)

17:01, 20 вер. 2019
 
На трасі під Новою Каховкою протестували аграрії (ВІДЕО)

На акцію, яка тривала з 10-ї до 12-ї години, вийшли з плакатами, прапорами Всеукраїнської аграрної ради, підігнали сільгосптехніку. 

За словами організаторів у акції взяли участь тисяча людей. Для протесту обрали ділянку дороги біля Каховської ГЕС, як географічний центр Херсонської області.

Протестувальники вийшли з плакатами, на яких були гасла проти продажу землі іноземцям. Голова Всеукраїнської Аграрної Ради у Херсонській області Володимир Хвостов, який виступив організатором акції, говорить, що він вивчав досвід інших країн світу у цьому питанні:

"Чого опасаємося ми іноземців? І ми на своїх плакатах на сьогоднішній день написали: "Ні продажу землі іноземцям!". Тому що є сумний досвід вже певних країн світу. Насамперед країни Прибалтики, які були з нами в Радянському Союзі. Ми були у них. Це вже сумна статистика, яка каже про те, що країна є, людей немає, працювати немає кому, тому що люди від’їжджають – земля потрапила в руки іноземців".

Петро Сприньчан працює у фермерському господарстві. Приїхав з Великоолександрівського району.

"Продадуть землю. Залишимося без роботи. Як жити народу? Це природно. Всім зрозуміло", - каже учасник акції Петро Сприньчан.

Дмитро Бугра приїхав з Чаплинського району. Говорить, що раніше не міг купити землю, а зараз її хочуть продати іноземцям:

"Не давали продавати українцям. А іноземцям дають. Ми прийшли за свою землю", - розповідає учасник акції Дмитро Бугра.

З Дмитром на акцію приїхав Юрій Дубовка. Вони разом працюють у фермерському господарстві.

"Я вважаю, що повинні купувати тільки українці. В кого є бажання – продавати. Я думаю не всі будуть продавати землю. Є такі, що і залишаться в оренді", - говорить учасник акції Юрій Дубовка.

Голова Всеукраїнської Аграрної Ради у Херсонській області Володимир Хвостов розповідає, що на акцію приїхали представники малого та середнього агробізнесу з усіх районів області:

"Є представники і фермера мілкого, і людей, в яких є тисяча, дві тисячі гектарів. Тому ці люди переживають. Ми готові до рішучих дій. Якщо ми не будемо почуті, то ми плануємо похід, як робиться в цивілізованих країнах, похід будемо робити на Київ, до влади, щоб нас почули. На сьогоднішній день для нас підготували чорний ящик, в якому цей закон є, закону ніхто не бачив, але його анонсують вже голосувати на наступному тижні".

За даними правоохоронців, які повідомила нам речниця Нацполіції в області Ірина Атаманенко, в акції взяли участь три сотні людей, було задіяно 70 сільгоспмашин і легкових авто. Порядок під час протесту забезпечували 20 поліціянтів. Порушень не було.

Питання ринку землі сьогодні обговорювали у Верховній Раді. Кореспонденти Суспільного поспілкувалися із народними депутатами. Думки були різні.

Вадим Івченко, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики (БЮТ):

"Вчора відбулася презентація Прем’єр-міністром нового закону, параметрів нового закону обігу земель. Там фактично закладається, що землю будуть купувати всі. В тому числі і іноземний капітал, який сьогодні обробляє землю. Тобто засновниками компаній може бути 100% іноземний капітал. Чи це араби, чи то китайці, чи то європейці, чи то американці. Вони будуть скуповувати українську землю".

Володимир Цабаль, секретар Комітету Верховної Ради України з питань бюджету ("Голос"):

"Якщо буде зроблено так, що кінцеві беніфіціари цих юридичних осіб будуть прозоро розкриватись і кожен буде знати хто ці люди, як в банківському секторі НБУ зробило за останні 5 років, по кожному банку знаємо хто кінцеві беніфіціари, на Кіпрі він чи в Україні. Якщо точно так само буде зроблено по ринку землі, тоді, я б сказав, що це скоріше плюс в тому числі відкривати для юридичних осіб".

Олексій Мовчан, член Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку ("Слуга народу"):

"Розкупити землю іноземцями не є загрозою. Насправді землі багато. Це товар. Він має продаватися. Він має бути в обігу. І, якщо це певна власність, як машина, квартира чи що завгодно, то чому обмежувати цей товар? А, якщо іноземцю землю будуть купувати, то це прямі іноземні інвестиції. Це зростання економіки набагато швидше, ніж ми будемо своїм продавати".

Андрій Усов, Владислав Купрєєв.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі