ОТГ Херсонщини зустрілися на фестивалі ініціатив (ВІДЕО)

17:22, 21 вер. 2019
 
ОТГ Херсонщини зустрілися на фестивалі ініціатив (ВІДЕО)

27 об’єднаних громад Херсонської області зустрілися сьогодні в Асканії-Новій на першому фестивалі ініціатив. Що обговорювали  і яким досвідом ділилися, знають кореспонденти суспільного.

10 з 27 громад є партнерами програми "Добре". Чому обрали Асканійську для проведення фестивалю, розповідає керівниця проекту "Голос громади у місцевому самоврядуванні", Окана Глєбушкіна:

"Асканія-Нова ОТГ є частиною програми "Добре". Це громада-партнер. Тому для нас було після весняного старту цієї локації однозначно зрозуміло, що це буде найвдаліша локація. Тому що фактично громада, по-перше, визначила, що вона буде проводити фестивалі, і це, фактично такий фестивальний туризм. Ми підтримали їх в цьому. А, по-друге, вона найбільше була готова для такої масштабної події. І відгукнулася сама".

Господарі фестивалю - Асканійська громада. Який зиск матимуть, розказав її голова Віталій Свінцицький:

"Цей фестиваль, початок цього фестивалю був ХерсОН-Фест. Початок було. А після цього першого початку почали нові фестивалі народжуватися. Тому зиск – Асканія туристична і приваблива".

Своїми ініціативами першим ділиться голова Кочубеївської ОТГ Іван Дудар. З цього об’Єднання 2015 року розпочалась децентралізація на Херсонщині.

"Триматися на хвилі – це дуже добре. Коли ти йдеш на хвилі. Ми відчули смак, коли хвилю самі робимо. Тобто хвиля вже за нами йде. Тому я просто бажаю кожній громаді хоча б раз у житті відчути смак, коли вони самі роблять цю хвилю. А за ними вже тримаються на хвилі інші. Просто, коли зупинишся, це як водні лижи, тоді ти тонеш. Поки ти йдеш на шляху, поки ти прагнеш, поки то новому вчишся, ти просто пливеш. Зупиняєшся – ти тонеш", - каже голова Кочубеївської громади Іван Дудар.

Голова Партизанської селищної ради, що у Генічеському районі, Олександр Галицький говорить, що приїхав на фестиваль ініціатив подивитися, які проекти реалізовують в громадах. За його словами, справа у тому, що в Генічеському районі не створено жодної ОТГ:

"ОТГ змінює свідомість своєї громади. Це перше, що я вважаю. Тобто участь у цих проектах, не тільки у Європейський, а й у американських – це знайомство і впровадження тих нових європейських і американських ідей, які є, в себе в громаді. І я думаю, що багато проектів, які тут презентували і обговорювали, вони є для нас показовими і можна в себе… Я не буду особисто, але всі вони чудові".

На фестивалі був ярмарок об’єднаних громад, жива бібліотека для молоді, майстер-класи, дискусійна панель.

"Ми розказуємо як можна товаришувати не тільки між громадами Херсонщини, а ще навіть з громадами Литви", - розповідає інспектор з питань соціально-економічного розвитку Тавричанської громади Рита Бойко.

"В нас багато фермерів. Більше 20 фермерських господарств. У нас є завод легких металевих виробів. Це кришечки та баночки. Завод своєю продукцією широко відомий по всій Херсонській області. В нас розпочав роботу цех по виробництву паливних брикетів. Вони цього року отримали грант і вже почали будувати свою лінію", - говорить секретар Музиківської громади Людмила Погрібна.

На фестивалі інновацій  нагородили голів об’Єднань, які подавалися на конкурс "Громада участі." Серед переможців - голова Присиваської ОТГ Сергій Кліщевський:

"Наша громада відкрита для розвитку інвестицій, залучення грантових коштів. Через 13 років наша громада стала вже туристичною, як знають не тільки в Херсонській області, а й за межами України. Це стимулює розвиток бізнесу на території, розвиток зеленого туризму, само зайнятість населення, покращення благоустрою. І це тягне за собою також додаткові надходження у бюджет. А, коли є кошти у бюджеті, можна впроваджувати більше і більше різних об’єктів і проектів на території громади".

Буде і другий фестиваль, говорить організаторка першого Оксана Глєбушкіна. Де саме, визначають.

Тетяна Яременко, Андрій Усов, Олександр Шепель.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі