У херсонській гімназії №1 відкрили експозицію особистих речей загиблого на Сході Ігоря Шпака (ВІДЕО)

17:38, 10 вер. 2019
 
У херсонській гімназії №1 відкрили експозицію особистих речей загиблого на Сході Ігоря Шпака (ВІДЕО)

Кашкет, шеврони, медалі та улюблені книги - у херсонській гімназії №1 відкрили експозицію, присвячену випускнику, який загинув на Сході України, Ігорю Шпаку. Хто був ініціатором і скільки місяців збирали матеріали, дізнавались кореспонденти Суспільного.      

В експозиції - особисті речі Ігоря Шпака військовослужбовця та Ігоря Шпака школяра і студента, говорить виконуючий обов’язки директора комунального підприємства "Оберіг" та ініціатор експозиції Ігор Кравець. Щоб зібрати речі, додає чоловік, звернулися не тільки до батьків, а й до товаришів по службі, які особисто знали його:

"Ідея створення таких експозицій виникла ще у 2017-му році. Першу ми вирішили зробити у школі №48, другу - в 56-й школі, а сьогодні - в 1-й гімназії. Три місяці ми збирали матеріали, експонати, обробляли їх. Планували, що всі експозиції будуть однакові, але не виходить. До кожної експозиції буде індивідуальний підхід".

На відкриття експозиції з Києва приїхала матір Ігоря Ірина Дорошенко. Жінка говорить, що вдячна за створення виставки та за те, що  невдовзі гімназія носитиме ім’я її сина. 

Допомагали у створенні експозиції Олексій Дзюба з Харкова та Микола Шерстюк з Києва. Перший з Ігорем познайомився 2014-го року, другий - двома роками раніше. Хлопці до Херсона привезли особисті речі Ігоря та експонати із загону, де він служив.

Нагадаємо, Ігор Шпак народився 2-го травня 1990-го року в Херсоні, закінчив Харківську академію внутрішніх військ МВС України. 8-го квітня 2014-го почав служити в АТО. 22-го березня 2015-го в околицях міста Слов’янська, під час виконання бойового завдання, потрапив у засідку терористів, — автомобіль наїхав на фугасний заряд та був підірваний, капітан Шпак дістав важкі поранення. Помер від поранень 24-го березня у Дніпропетровській обласній клінічній лікарні імені Мечникова. 19-го липня 2014-го року указом Президента України був нагороджений орденом "За мужність" ІІІ-го ступеня і 28-го червня 2015-го – орденом "За мужність" ІІ-го ступеня посмертно.

Ольга Ляшенко, Григорій Шматко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі